latinica  ћирилица
15/01/2021 |  13:33 | Autor: SRNA

Kalinić: Broni primjeri Inckovog licemjernog ponašanja

Savjetnik srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragan Kalinić ocijenio je da je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko veoma frustriran odlučnošću rukovodstva Republike Srpske, pogotovo srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, da se stane u kraj samovolji OHR-a i otvori evropska perspektiva BiH i njenim narodima bez protektorata visokog predstavnika.
Dragan Kalinić - Foto: RTRS
Dragan KalinićFoto: RTRS

Kalinić je izjavio Srni da Inckova izjava da je Dodik, kako kaže, kukavica jer je sa Studentskog doma na Palama uklonjena tabla sa imenom Radovana Karadžića - najviše liči na Inckovu "labudovu pjesmu", odnosno podmetanje kukavičijeg jajeta, jer je o razlozima skidanja ploče na ulazu u Studentski dom na Palama sve već rekla kćerka Radovana Karadžića, što je pametnom sasvim dovoljno.

- Što se tiče famozne, kako kažu, 'ukradene' ikone, koju Incko spominje, sve je rečeno desetinu puta. Međutim, mnogo toga bi se moglo reći o Inckovoj 'hrabrosti' ili bolje rečeno o svojevrsnom političkom kukavičluku tokom cijelog njegovog protektorskog mandata u BiH. Primjeri tog licemjernog ponašanja su brojni - rekao je Kalinić.

Navodeći primjere Inckov kukavičluka, Kalinić je upitao Incka zašto odbija i samu pomisao da se odazove na poziv iz Srpske i da ovdašnjem parlamentu podnese izvještaj o svome radu, suoči se sa pitanjima narodnih poslanika i prihvati polemiku o svim kontroverzama svoga rada.

- To je svojevremeno, bez ikakvog zaobilaženja uradio pronunsirani Pedi Ešdaun i skoro dva sata vodio diskusiju sa poslanicima u Narodnoj skupštini Srpske. Zar ne spada u kategoriju političkog kukavičluka niz jednostranih, pristrasnih i prema Srpskoj negativno ostrašćenih izvještaja Savjetu bezbjednosti UN - rekao je Kalinić.

On je ocijenio da je Incko iz straha od bošnjačkih političkih autoriteta zapravo bježao od realnog, uravnoteženog sagledavanja problema u BiH i sopstvene odgovornosti za takvo stanje.

Kalinić je upitao Incka i da li je na granici političkog kukavičluka sakrivanje iza raznoraznih deklaracija nametnutog Savjeta za sprovođenje mira uz apsolutno ignorisanje objektivnih stavova Rusije kao jedne od bitnih potpisnika Dejtonskog mirovnog sporazuma.

On je naglasio da je Incko u kontinuitetu zanemario realnost da su glas entiteta i ravnopravna pozicija tri konstitutivna naroda u najmanju ruku podjednako važni, ako ne i važniji od njegove opsesije da uspostavi centralizovanu BiH i tako se dodvori bošnjačkoj političkoj eliti i njenim inostranim mentorima.

- Svi stranci koji su od kraja rata naovamo protutnjali ovim prostorima zaboravili su na činjenicu da je njihovo angažovanje ovdje samo epizoda u njihovim političkim karijerama, a da je za nas koji smo zajedno sa borcima i našim narodom, uz ne male žrtve, stvarali i očuvali Republiku Srpsku to, zapravo, sam život i drugog izbora nemamo - rekao je Kalinić.