latinica  ћирилица
15/01/2021 |  17:12 ⇒ 20:23 | Autor: sputniknews.com

Upitno održavanje Olimpijskih igara u Tokiju?

Olimpijske igre bi mogle ponovo da budu odložene, ukoliko se situacija sa virusom korona u Јapanu ne normalizuje u najskorijem periodu.
Olimpijske igre u Tokiju - Foto: ilustracija
Olimpijske igre u TokijuFoto: ilustracija

Nedavna anketa sprovedena među državljanima Zemlje izlazećeg sunca ukazala je na to da su oni većinski protiv održavanja Igara ove godine.

Razlog tome je eksplozija epidemije u posljednjih nekoliko nedjelja, ali i neizvjesnost u vezi sa mjerama koje bi trebalo da budu usvojene kako bi se najveća sportska smotra održala na najbolji način.

- Radimo sve što možemo kako bismo se pripremili za Igre, ali je sve moguće - rekao je ministar u Vladi Јapana Taro Kono.

On je istakao i da se nada da će sve biti u redu, ali...

- Olimpijski komitet će morati da razmišlja o planu B, čak i o planu C. Situacija nije laka - dodao je Kono.

Da situacija nije laka svjedoči i vanredno stanje koje je uvedeno u dijelovima Јapana pošto se pogoršava stanje sa epidemijom.

U vezi sa Igrama oglasio se i premijer Јošihide Suga, koji je istakao da bi Olimpijske igre donijele značajnu finansijsku dobit državi, ali je dodao i da će konačnu odluku donijeti udogovoru sa Međunarodnim olimpijskim komitetom.

Prethodnih dana je vođena i debata o tome da li će biti neophodno obavezno vakcinisanje sportista, tim povodom se oglasio Olimpijski komitet Njemačke koji je saopštio da će odluku o tome ostaviti sportistima, a iz Olimpijskog komiteta Srbije je za Sputnjik sport rečeno da će uskoro to biti tema sastanka sa nadležnim zdravstvenim organima Srbije.