latinica  ћирилица
16/01/2021 |  10:04 ⇒ 11:08 | Autor: SRNA

Predragović: Na eksproprijaciji za auto-put prema Srbiji angažovano više od 30 radnika

Direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Bosiljka Predragović izjavila je za Srnu da je više od 30 zaposlenih, uglavnom geodetskih inženjera, angažovano na eksproprijaciji zemljišta za potrebe izgradnje dionice auto-puta Vukosavlje-Brčko.
Bosiljka Predragović - Foto: SRNA
Bosiljka PredragovićFoto: SRNA

Predragovićeva je navela da je dionica duga oko 35 kilometara i prolazi kroz opštine Vukosavlje, Modriča, Šamac, Pelagićevo i Donji Žabar, do granice sa Brčko distriktom.

- Linija eksproprijacije je dužine 95 kilometara kojom se cijepa 1.671 parcela u 21 katastarskoj opštini, a sve u svrhu izgradnje auto-puta, ali i petlji i regulacije tokova u neposrednoj blizini pojasa auto-puta - objasnila je Predragovićeva.

Prema njenim riječima, pripremne i poslove naknadne obrade podataka, te izrade skica snimanja i elaborata cijepanja parcela u kancelarijama izvodi stručni tim diplomiranih inženjera geodezije, a terenske poslove obavljalo je 10 dvočlanih stručnih timova geodetskih stručnjaka.

Svim radovima, navela je Predragovićeva, koordiniše tim koji čine najiskusniji geodetski inženjeri RUGIPP-a.

Predragovićeva je istakla da se, osim stručnih izazova, zahtjevnog terena i meteo-uslova, te i dalje prisutne i otežane epidemiološke situacije, RUGIPP tokom realizacije navedenih radova suočio i sa problemom minsko sumnjivih površina koje se nalaze u obuhvatu pojasa eksproprijacije, na lokalitetima "Kornica" i "Korito rijeke Tolise jedan".

- Planirani rok završetka terenskih geodetsko-tehničkih radova bio je 10. decembar 2020. godine, ali je zbog navedenih okolnosti sa minsko sumnjivim površinama prolongiran, tako da su radovi koji su izvan područja minsko sumnjivih oblasti završeni do kraja 2020. godine, a poslovi sprovođenja promjena, odnosno cijepanja parcela, u javnim registrima o nepokretnostima biće okončani do kraja januara 2021. godine - naglasila je Predragovićeva.

Geodetsko-tehnički radovi u području minsko sumnjivih površina biće realizovani nakon deminiranja i čišćenja terena, za koje je nabavka usluge deminiranja planirana tokom 2021. godine, a proceduru javne nabavke sprovodiće RUGIPP.

Predragovićeva je podsjetila da je RUGIPP gotovo bez greške i u rekordnom roku realizovao pripremne geodetsko-tehničke radove eksproprijacije istog auto-puta na dionici Brčko-Rača u periodu od marta do maja prošle godine.

Predragovićeva je navela da je RUGIPP obavio i pripremne kancelarijske i terenske geodetsko-tehničke radove eksproprijacije za izgradnju aerodroma u Trebinju, te je sprovođenje elaborata cijepanja u javnim registrima u toku.

Govoreći o pilot projektu procjene vrijednosti nepokretnosti, koji je dio švedskog donatorskog Projekta za unapređenje zemljišne administracije u BiH CILAP, a koji je u septembru počeo u dvije katastarske opštine Banjaluka šest i Banjaluka sedam, Predragovićeva je navela da su popisane sve tražene nepokretnosti.

- Sada se pripremamo za masovnu procjenu vrijednosti nepokretnosti na području cijele Republike Srpske. Nakon popisa imaćemo tačan broj nepokretnosti i njihovu vrijednost, što će rukovodiocu lokalne samouprave omogućiti da planira budući privredni razvoj jedinica lokalne samouprave - istakla je direktor RUGIPP-a.

Poreska uprava Republike Srpske, dodala je Predragovićeva, ubuduće će moći da pristupi i koristi podatke o nepokretnoj imovini građana, a koje evidentira RUGIPP, sa ciljem utvrđivanja i naplate poreza na nepokretnosti.

Predragovićeva je podsjetila da je sa Poreskom upravom potpisan sporazum o međusobnoj saradnji zbog povećanja obuhvata obveznika poreza na nepokretnosti u Republici Srpskoj, jer će pristup podacima biti brži i jednostavniji i omogućiće lakše identifikovanje onih obveznika koji nisu prijavili svoju nepokretnost u Fiskalni registar nepokretnosti Poreske uprave, pa samim tim i ne plaćaju zakonom propisanu obavezu.

- Popis je u Banjaluci krenuo početkom septembra, završen je krajem novembra, a trenutno sa gradom Banjaluka i Poreskom upravom radimo na preklapanju i uparivanju podataka - navela je Predragovićeva.

Predragovićeva je dodala da je u toku i rad na tri-de vizualizaciji podataka, koja će slikovito prikazati koje su to nepokretnosti koje se nalaze u katastarskim evidencijama, a za koje u Fiskalnom registru neporetnosti nema podataka.

- Ovaj popis je pokazao da smo samo na pilot području imali oko 30 odsto nepopisanih nepokretnosti. Uporedo sa aktivnostima koje se rade na obuhvatu pilot područja, nastavlja se popis nepokretnosti za ostatak Banjaluke - rekla je direktor RUGIPP-a.

Prema njenim riječima, na terenu se nalaze popisivači koje je angažovao grad, a osim Banjaluke, velika je zainteresovanost i opštine Laktaši za ovaj projekat.

Predragovićeva je napomenula da je jedna od važnijih aktivnosti koju RUGIPP sprovodi osnivanja katastra nepokretnosti, odnosno nove evidencije o nepokretnostima.

Predragovićeva je dodala da će se po završetku postupka uspostavljanja novog katastra nepokretnosti, podaci o nepokretnostima, pravima i nosiocima prava svojine na nepokretnostima voditi u jedinstvenoj evidenciji, kod jednog organa, a stranke ća dobijati jedan izvod iz javne evidencije, odnosno list nepokretnosti.

- Osnivanjem jedinstvene, tačne i ažurne evidencije o nepokretnostima, pravima na njima i nosiocima tih prava, povećaće se vrijednost zemljišta i drugih nepokretnosti, olakšati pravni promet i pristup kreditima, te pospješiti investiciona gradnja, što je od ogromnog značaja posebno za poslovnu zajednicu i buduće investitore, kao i druge nosioce prava svojine na nepokretnostima - navela je Predragovićeva.

Do sada je, tvrdi ona, na teritoriji Republike Srpske završeno izlaganje nepokretnosti na javni uvid u 402 katastarske opštine, dok su u toku izlaganje u 36 katastarskih opština i pripreme za izlaganje u njih 56.

Predragovićeva je napomenula da je, nakon više od sto godina, RUGIPP tokom 2020. godine obavio gravitaciona mjerenja na teritoriji cijele Republike Srpske, s ciljem određivanja ubrzanja sile Zemljine teže koja su neophodna za definisanje oblika i dimenzija Zemlje kao nebeskog tijela, odnosno površi geoida za područje Republike Srpske.

- Tako određen oblik i dimenzije dijela površine Zemlje za područje Republike Srpske u praksi imaju značaj pri geodetskim satelitskim mjerenjima, ali i za kvalitetnije pozicioniranje u navigacione svrhe za širi krug korisnika - dodala je Predragovićeva.