latinica  ћирилица
16/01/2021 |  11:07 ⇒ 11:17 | Autor: SRNA

Živković - Rajilić: Nedopustivo što još niko nije odgovarao za zločine u Skelanima

Predsjednica Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković - Rajilić izjavila je danas Srni da je nedopustivo što još niko nije odgovarao za svirepa ubistva 305 Srba na području Skelana, što jasno govori da pravosuđe na nivou BiH funkcioniše selektivno u procesuiranju ratnih zločina.
Božica Živković Rajilić - Foto: RTRS
Božica Živković RajilićFoto: RTRS

- Da li je moguće da poslije 28 godina niko nije odgovarao za svirepe zločine u Skelanima. Izgleda da pravosuđe BiH samo priznaje bošnjačke žrtve, dok ih srpske ne interesuju - rekla je Rajilićeva.

Rajilićeva je navela da, uprkos svemu, srpske žrtve ne smiju biti zaboravljene.

Rajilićeva je izrazila nadu da će doći vrijeme kada će za svirepe zločine odgovarati oni koji su ih počinili, kao i njihovi nalogodavci.

Kod centralnog spomenika za 305 poginulih srpskih civila i vojnika u Skelanima, kod Srebrenice, danas će biti služen parastos i odata počast ubijenim Srbima iz ovog mjesta i susjednih sela, od kojih je 69 nastradalo na taj dan prije 28 godina.

Јake muslimanske snage od nekoliko hiljada vojnika iz Srebrenice, pod komandom Nasera Orića, napale su u zoru 16. januara 1993. godine srpska sela oko Skelana i upale u ovo mjesto na obali Drine.

Muslimanske jedinice upale su u sela prije svanuća, ubijale i klale civile na spavanju u njihovim kućama, pljačkajući i uništavajući sve što su stigle, čime su nastavile etničko čišćenje u Podrinju, započeto još u aprilu i maju 1992. godine napadima na srpska sela Studenac, Gniona, Osredak, Vijogor, a onda i na bratunačka sela Zagoni, Magašići, Ranča...

Tog dana ubijeno je čak 69 stanovnika ovog kraja, a dvije trećine nastradalih bili su civili, među kojima i nekoliko djece.