latinica  ћирилица
16/01/2021 |  12:14 | Autor: SRNA

Otpisati troškove grijanja za stanovnike Banije, pogođene zemljotresom

Aktivisti Srpskog narodnog vijeća s područja Petrinje i Gline apelovali su da Vlada Hrvatske otpiše troškove za grijanje svim stanovnicima Banije, koji su teško pogođeni zemljotresom.
Petrinja - zemljotres (foto: Index.hr) -
Petrinja - zemljotres (foto: Index.hr)

Iz SNV-a su naveli da se većina ugroženog stanovništva u privremenim objektima grije na struju, koristeći i grijalice iz donacija ovog vijeća, ali i ostalih humanitarnih organizacija.

Aktivisti su istakli da se za sve stanovnike Banije u udaljenim selima, koji su u donekle prihvatljivim kućama za život, užurbano dostavljaju peći na drva, te su juče obišli Donju Bačugu gdje su isporučene donirane peći.

Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac uručio je Crvenom krstu donaciju od 500 pari gumenih čizama.

Naredne sedmice treba stići još 1.000 izuzetno kvalitetnih pari iz fabrike "Tigar" iz Pirota, koje je SNV nabavio po povoljnoj cijeni.

- SNV i dalje uporno, u saradnji sa Hrvatskom vojskom, nastavlja dostavu kontejnera po zabačenim banijskim selima, usprkos snijegu, ledu, nepristupačnim putevima i nesigurnim mostovima, pa će tako u selo Luščani danas stići kontejneri, donacija grada Beograda - navedeno je u saopštenju.

Ove aktivnosti odvijaju se kroz humanitarnu akciju SNV-a pod nazivom "Banija je naša kuća", u kojoj je do sada prikupljeno 740.000 kuna /98.000 evra/ i skoro 180.000 evra.

U saradnji s Crvenim krstom i nadležnim službama dostavljaju se šleperi s građevinskim materijalom i kontejnerima.

- Uspostavljanjem zajedničke koordinacije humanitarnih organizacija na terenu, kojima rukovodi Nikola Vukobratović iz SNV-a, ta će pomoć, sasvim je sigurno, biti i efikasnija - navodi SNV.