latinica  ћирилица
18/01/2021 |  10:40 | Autor: SRNA

Lavrov: Pričom o Navaljnom pokrivaju se domaći problemi

Cilj izjava Zapada o pritvaranju blogera Alekseja Navaljnog je da se skrene pažnja sa krize u kojoj se nalazi liberalni model razvoja, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.
Sergej Lavrov (foto: @MID_RF) - Foto: Twitter
Sergej Lavrov (foto: @MID_RF)Foto: Twitter

- Vidimo kako su se sada uhvatili za jučerašnje vijesti o povratku Navaljnog u Rusiju. Јasno se osjeća sa kakvom radošću stižu komentari, kao prekopirani. Sa radošću, jer to omogućava zapadnim političarima da misle da na taj način mogu da skrenu pažnju sa najdublje krize u kojoj se našao liberalni model razvoja - rekao je Lavrov na godišnjoj konferenciji za novinare.

On je dodao da je uvjeren da "ne bi trebalo tražiti spoljne razloge za pravdanje sopstvenih postupaka ili skretanje pažnje sa sopstvenih problema i kriza, već, naprotiv, treba igrati iskreno i tražiti mogućnosti za rješavanje svojih unutrašnjih problema u iskrenoj, ravnopravnoj međunarodnoj saradnji".

- Sada niko ne može sam da se nosi sa svojim problemima bez uključivanja međunarodnih multilateralnih formata - naglasio je on, prenio je Sputnjik.

Bloger Navaljni, za kojim je bila izdata potjernica, vratio se juče u Rusiju iz Njemačke. On je pritvoren na aerodromu, a dalju mjeru zadržavanja Navaljnog odrediće sud. Do odluke suda, on će biti u pritvoru.

Nakon njegovog pritvaranja, američki Stejt department, šef Evropskog savjeta Šarl Mišel i lideri i ministri spoljnih poslova niza evropskih zemalja pozvali su na njegovo oslobađanje.