latinica  ћирилица
18/01/2021 |  10:52 ⇒ 12:37 | Autor: RTRS

Erkićevoj stižu uvredljive poruke jer je osudila izjavu Stanivukovića (VIDEO)

Nakon što je osudila izjavu gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića "Јesam zauzet, ali nisam oduzet", aktivistkinji za ljudska prava osoba sa invaliditetom, Ani Kotur Erkić, stižu uvredljive i pogrdne poruke. Istovremeno, Stanivuković se nije oglasio, niti izvinio zbog ove poruke.
Ana Kotur-Erkić (foto:Cvjeta Kovačević/RAS Srbija) -
Ana Kotur-Erkić (foto:Cvjeta Kovačević/RAS Srbija)

U porukama koje dobija od ponedjeljka uveče pojedinci pišu uvrede, tvrdeći da njena rekacija na izjavu gradonačelnika Banjaluke nije objektivna, kaže Ana Kotur Erkić . Iznenađena je, dodaje, ćutanjem nevladinih organizacija i većine institucija koje nisu stale u odbranu njenog prava na stav i javnu kritiku.

- Ono što je zabrinjavajuće jeste da ovaj napad nije usmjeren na izjavu koju sam dala, nije argumentovan na način da pobiju tu izjavu, već isključivo da degradira mene kao ličnost i moj dosadašnji rad, ova izjava koju sam dala zapravo nije prvi put da sam osudila, u javnom prostoru, neprimjerenu terminologiju osobama sa invaliditetom, ali napad ove vrtste je prvi kontinuirani napad koji se dešava - rekla je Kotur Erkić.

Od predstavnika brojnih organizacija koje se bave zaštitom osoba sa invaliditetom, koje smo i mi kontaktirali, samo se oglasila direktorka DŽender centra Republike Srpske, Mirjana Lukač.

- Ana Erkić koja brani integritet je izložena na društvenim mrežama linču od strane ljudi koji podržavaju Draška Stanivukovića pri tome ne razmišljajući o tome da je on tom svojom izjavom uvrijedio ljude koji imaju posebne potrebe ili su osobe sa invalidititeom - smatra Lukačeva.

Neoglašavanje Draška Stanivukovića po ovom pitanju, kaže Lukačeva, sugeriše i na to da on ne osjeća potrebu da se izvini, kao i da je neprihvatljivo da se u vremenu potpune demokratije i ravnopravnosti događaju incidenti čiji su akteri javne ličnosti.