latinica  ћирилица
18/01/2021 |  11:53 ⇒ 13:52 | Autor: RTRS

Krstovdan i Bogojavljenje biće obilježeni i na Floridi (VIDEO)

Krstovdan i Bogojavljenje, molitveno se proslavljaju i na Floridi u Nort Portu. Tamošnji Srbi okupljeni oko Crkveno-kolske opštine Svetog Save, vrijedni su u očuvanju tradicije i kulture.
Srbi na Floridi - Foto: RTRS
Srbi na FloridiFoto: RTRS

Nort Port, sa skoro 60.000 stanovnika, može se pohvaliti i sa srpskom zajednicom. Naseljavanje, Srba počinje prije 1914.godine i između i poslije dva velika svjetska rata. Svako vrijeme nosilo sa sobom i različite razmirice i probleme. Podizanjem, Svetosavskog hrama Srbi su se skrasili i na duhovnim temeljima nastavili život.

- Možemo reći da je ovo crkva pomirenje. Postojale su brojne razmjerice i raskoli, a sada je sve Bogu hvala u redu - rekao je protonamjesnik Aleksandar Đurđević paroh.

U Crkveno školskoj opštini među nekoliko stotina vjernika su i oni koji su davno ili nedavno došli iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i ostatka BiH. Svetosavski hram je mnogima i podsjećanje na rodnu grudu.

- Јedna je na Kosovu i Metohiji, a druga u Republici Srpskoj u Milićima - dodao je on.

I Arsenije Terzić nakon završene Bogoslovije Svetih Kirila i Metodija u Prizrenu stigao je u Ameriku na studije na Pravoslavni bogoslovski fakultet u Libertvilu. Sveštenički sin iz okoline Kraljeva toplo je primljen u ovoj Svetosavskoj zajednici.

- Moje mišljenje bilo je da su ovdje svi zauzeti ,međutim ne - ljudi su isto u vjeri i molitvi kao u Srbiji - istakao je Arsenije Terzić student Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Libertvilu.

Vaskrsavanju života pravoslavnih Srba u Nortu Portu svjedoči i Miroslav Đurić. Rodom iz Fakovića, rado se sjeća rodnog kraja. Zasnovao je porodicu i ugradio sebe sa sunarodnicima u uređenje srpske svetinje. U mislima je stalno na djedovskoj zemlji.

- Amerika je dala mnogo, ali uvijek sam srcem u pradjedovjskoj zemlji - kaže Đurić.

 S blagoslovom vladike istočnoameričkog Irineja, organizovan je bogat duhovni i kulturni život. Organizuju brojne priredbe, duhovne večeri, uče o vjeri, tradiciji i običajima.