latinica  ћирилица
18/01/2021 |  12:15 ⇒ 19:34 | Autor: SRNA

Suđenje Savčiću: Svjedok Tužilaštva konfuzan i nesiguran

Svjedok Tužilaštva BiH na današnjem ročištu generalu Milomiru Savčiću za, kako je navedeno u optužnici, pomaganje u ratnom zločinu 1995. u Srebrenici, bio je konfuzan i nesiguran, a njegov iskaz pred Sudom BiH prilično nepouzdan, ocijenio je generalov advokat Miodrag Stojanović.
Milomir Savčić - Foto: SRNA
Milomir SavčićFoto: SRNA

Stojanović je rekao da je bilo očigledno da svjedok ne može disponirati vremenom.

- On je to pravdao činjenicom da je prošlo 25 godina i da se ne može sjetiti svih detalja. Potvrdio je i da je i prilikom davanja izjave 2013. godine bio u alkoholisanom stanju - rekao je Stojanović.

Stojanović je naveo da su se legalne borbene aktivnosti, kroz svjedočenje ovog svjedoka, pokušavale podvesti pod nezakonite radnje.

- Borbe sa kolonom 28. divizije i poginuli u koloni ne mogu biti zločin. Zarobljavanje pripadnika druge jedinice, ne može biti zločin. Zločin može biti postupanje koje bi bilo suprotno Ženevskoj konvenciji - pojasnio je Stojanović i dodao da je svjedok danas jasno rekao da su sve radnje bile u skladu sa odredbama Konvencije.

Stojanović je rekao i da je današnji svjedok jedini relevantan, jer je bio učesnik događaja obuhvaćenih optužnicom.

On je naveo da se odbrana ne može saglasiti sa navodima svjedoka u kojima kaže da je generala Savčića, tokom služenja vojnog roka, vidio jednom ili dva puta, od čega je jedan put bilo 13. ili 14. jula u Kasabi, jer je Savčić u Kasabi bio 27. jula 1995. godine.

- To nije tačno i nama je sada zadaća da to dokažemo. General Savčić je tada bio na potpuno drugoj lokaciji, a u prilog tome postoje i dokumenti koje posjeduje Tužilaštvo - rekao je Stojanović.

Današnji svjedok Tužilaštva BiH, koji je svjedočio pod mjerama zaštite, ispričao je da je u julu 1995. godine bio u Kasabi u školi, u pozadinskom bataljonu Vojne policije Vojske Republike Srpske, te da je bio raspoređen u kuhinju.

On je ispričao da se 13. jula popodne vratio od kuće u Kasabu u štab, te da je raspoređen na brdo iznad škole sa ostalim saborcima.

- Poslali su nas gore da čuvamo stražu jer kroz šumu iz Srebrenice idu Bošnjaci, koji hoće da prođu do Tuzle i postoji bojazan da škola u kojoj smo smješteni bude u opasnosti - rekao je svjedok.

On je naveo da su, drugog ili trećeg dana straže na brdu, na njih naišli civili bošnjačke nacionalnosti, koje su zarobili.

- Bilo ih je oko 10 ili 15. Oružje, nakit i pare su pobacali iznad u šumi. Mi smo ih zarobili i odveli ih u naš pritvor u Kasabi, koji je bio u jednoj privatnoj kući - pojasni je svjedok.

On je, odgovarajući na pitanje tužioca, rekao da je tih dana dok je bio na straži vidio i mrtve za koje, kako je ispričao, pretpostavlja da su poginuli od bombe, čija se detonacija čula.

- Nisam vidio ko je bacio bombu. Samo se čula eksplozija. Moguće je da su oni tada poginuli - rekao je svjedok i dodao da je vidio i tri leša koja su plutala rijekom Јadar.

Svjedok je ispričao da je generala Savčića tih dana vidio u Kasabi da ulazi u školu, ali nije mogao precizno navesti datum, te mu je odbrana iznijela činjenicu da je general u tom periodu bio na Žepi, te da je u povratku, 27. jula, svratio u Kasabu.

Sud BiH je 13. januara prošle godine potvrdio optužnicu protiv nekadašnjeg komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Milomira Savčića koju je 31. decembra 2019. godine podiglo Tužilaštvo BiH zbog, kako je navedeno, pomaganja u ratnom zločinu počinjenom 1995. godine u Srebrenici.

Naredno ročište, za kada je planirano saslušanje jednog svjedoka, zakazano je za 1. februar u 9.00 časova.