latinica  ћирилица
18/01/2021 |  16:43 ⇒ 16:48 | Autor: SRNA

Sigurnim plasmanom do rekordne proizvodnje mlijeka

Mljekarama na području Sarajevsko-romanijske i dijelu Gornjodrinske regije u prošloj godini predato je više od 6.364.900 litara sirovog mlijeka, što je za oko 993.860 litara više nego u 2019, rečeno je Srni u sokolačkom Resoru za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri resornom ministarstvu.
Proizvođači mlijeka -
Proizvođači mlijeka

Viši stručni saradnik za stočarstvo Svjetlana Mičić rekla je da mljekare "Pađeni" i "Milkos" iz godine u godinu otkupljuju sve veće količine mlijeka, te da je 2020. bila rekordna u odnosu na prethodnu, kada su poljoprivrednici isporučili 5.371.048 litara.

Ona je istakla da na ovom području proizvodnja mlijeka raste, jer poljoprivrednici imaju sigurnog kupca, stabilnu cijenu i redovnu isplatu isporučenih količina, što im daje bezbjednost u planiranju proizvodnje.

Mičićeva je podsjetila da bilećka mljekara "Pađeni" vrši otkup od 343 kooperanata sa područja opština Sokolac, Han Pijesak, Pale, Rogatica, Rudo i Višegrad, dok sarajevski "Milkos" preuzima mlijeko od 80 kooperanata sa područja Pala, Istočnog Starog Grada, Sokoca, Han Pijeska i Rogatice.

Ona je naglasila da je u prošloj godini ukupno 118 poljoprivrednika ispunilo uslove da dobiju podsticaje za kvalitetno priplodnu stoku od kojih je 27 korisnika u ovčarstvu i 89 u govedarstvu.

- Od tih 89 završenih zapisnika o ispunjenim uslovima za podsticaje u govedarstvu, 41 se odnosi na uzgoj kvalitetno priplodnih junica, 48 na sistem krava-tele i jedan u oblasti svinjarstva - navela je Mičićeva.

Prema njenim riječima, Sarajevsko-romanijska i dio Gornjodrinska regija u potpunosti pripadaju brdsko-planinskom području, gdje je mliječno govedarstvo najdominantnija grana stočarske proizvodnje i cjelokupne poljoprivrede u ovom kraju.

- Da bi ova bila uspješnija potrebna je materijalna baza, prisustvo struke, organizovanost poljoprivrednog ciklusa, promocija i plasman proizvoda na tržište, strategija razvoja, nove tehnologije zasnovane na znanju, koje je glavni faktor za razvoj poljoprivredne proizvodnje - navela je Mičićeva.

Mičićeva je naglasila da će u narednom periodu potencijali u domenu stočarstava stvarati izazov za veće investicije u poljoprivrednu proizvodnju, koja bi imala višestruke efekte na ukupno poboljšanje privredne strukture, povećanje zaposlenosti i rast standarda ruralnog stanovništva i ruralni razvoj u cjelini.

Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Područna jedinica Sokolac, Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Republike Srpske djeluje na području 12 opština Sarajevsko-romanijske i dijela Gornjoodrinske regije.