latinica  ћирилица
18/01/2021 |  18:33 ⇒ 19:51 | Autor: RTRS

Konfuzan iskaz svjedoka Tužilaštva na suđenju generalu Savčiću (VIDEO)

Saslušanjem zaštićenog svjedoka, nastavljeno je suđenje komandantu 65. zaštitnog motorizovanog puka Vojske Republike Srpske, generalu Milomiru Savčiću, optuženom za pomaganje u ratnom zločinu nad Bošnjacima u julu 1995. godine u Srebrenici i okolini. Iako je svjedočio na poziv Tužilaštva, ovaj pozadinac 65. Puka, konfuznim iskazom i nepreciznim odgovorima "demantovao" je ne samo istorijski dokazane činjenice, već i dijelove optužnice, poput fizičkog prisustva generala Savčića u Novoj Kasabi.
Milomir Savčić - Foto: SRNA
Milomir SavčićFoto: SRNA

Prvo svjedočenje pred istražiocima SIPA 2013. godine, bilo je pod dejstvom alkohola, zadokumentovali su tada i istražioci i policija.

Današnje u sudnici, opet konfuzno, nesuvislo, nepouzdano.

13. jula popodne, vratio se s redovnog višednevnog dopusta, u sjedište pozadinske kuhinje Vojne policije 65. puka u školu u Kasabi. Odmah je, odlukom neposrednog nadređenog, a ne optuženog generala Savčića, upućen na obronke iznad komandnog mjesta, jer je u blizini, 28. muslimanska divizija bila u proboju prema Tuzli.

Prvo veče i noć bili su mirni. Bez dejstava! Drugi ili treći dan, nije siguran, na mjestu gdje je stražario sa oko 10 pozadinaca Puka, naišla je grupa od 10 do 15 muslimana. Naoružana. Prije zarobljavanja, pobacali su oružje. Sa kolegom ih je sproveo do pritvorskog prostora u školi, a onda se vratio na stražarište. I prije nego što je vidio tri tijela u šumi, čula se eksplozija bombe. Siguran je da je nisu bacili pozadinci Puka. A ko jeste - ne zna. U kuhinju se vratio nakon trodnevne straže.

Dakle, najranije 16. jula.

Isti dan ili neki naredni, opet nije siguran, otišao do stadiona i "vidio" stotinak zarobljenih muslimana. I ništa neobično da zarobljenici već ranije nisu bili transportovani, što je istorijska činjenica. A on ih je eto činjenično nemoguće, "vidio".

- Moj utisak je bio da je svjedok bio dosta konfuzan i nesiguran. Mislim da je njegovo svjedočenje i danas barem u hronologiji događanja prilično nepouzdano i da on ne može da disponira vremenom - naveo je advokat Miodrag Stojanović.

U mimohodu do stadiona i nazad, dakle 16. jula ili dan kasnije, samo on je "vidio" i kako general Savčić ulazi u školu.

Ali je opet tvrdio da je to bilo 13. ili 14. jula. A on je tada, podsjetimo prema vlastitom priznanju, bio na stražarištu u šumi iznad škole.

I opet ga demantuju istorijski fakti. Јer svih tih dana, dokazi postoje, general Savčić je sa glavninom Puka zaustavljao jurišnike tzv. Armije BiH u desetinama kilometara udaljenom rejonu Borika.

U Kasabu je prvi put stigao tek 27. jula, što optužnicom i raspoloživim dokazima ne spori, čak ni postupajući tužilac Predrag Tomić, ni prethodni svjedoci u postupku. Ali spori eto konfuzni ili pogrešno instruisani zaštićeni svjedok. I dok odbrani ostaje zadatak da u dokaznom postupku, jasno precizira julski ratni put generala Savčića, tužilac Tomić danas je pokušavao i da zarobljene naoružane pripadnike razbijene 28. muslimanske divizije – redefiniše kao civile. Svjesna manipulacija, prema kojoj su svi stradali Srebreničani bili civili, pa čak i oni do zuba naoružani poginuli u borbama sa srspkom vojskom tokom proboja i ubijeni u međusobnom unutarnacionalnom obračunu!?

Ili pak tužiočevo nepoznavanje vojne doktrine i "legitimnog vojnog cilja"!

- Borbe sa kolonom 28. divizije i poginuli u koloni 28. divizije ne mogu biti zločini. Zarobljavanje pripadnika druge jedinice ne može biti zločin. Zločin može biti postupanje koje bi bilo suprotno Ženevskim konvencijama. Toga danas po iskazu svjedoka nije bilo. I on je to jasno rekao da je zarobljavanje bilo u skladu sa odredbama ženevske konvencije - itakao je Stojanović.

Baš kao što je svojevremeno i glavni haški tužilac Serž Bramerc jasno potcrtao da je, kao visokorangirani oficir general Savčić bio podvrgnut detaljnim provjerama, ali da nije otkrivena nikakva sumnja u njegovo nezakonito vojevanje.

No eto, Tužilaštvo BiH i tužilac Tomić, sada ne vjeruju ni Haškom Tribunalu, u koji se, kada im to zatreba, kunu.

Pretres se nastavlja 1. februara.