latinica  ћирилица
18/01/2021 |  18:34 ⇒ 18:34 | Autor: SRNA

Vojni vještak Tužilaštva: U Kalinoviku nije bilo vojnih meta

Vojni vještak Tužilaštva BiH Mladen Marinković rekao je na suđenju generalu tzv. Armije BiH Ramizu Drekoviću za ratni zločin nad srpskim civilima na području Kalinovika 1995. godine rekao je da u Kalinoviku nije bilo vojnih meta.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

Marinković je iznio nalaz i mišljenje na ročištu održanom 21. decembra kada je rekao da naredba za artiljerijsko dejstvo nije bila zakonita i da je granatiranjem počinjen ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Vještak je danas, odgovarajući unakrsna pitanja odbrane, rekao da se bavio istraživanjem po više metoda o Četvrtom korpusu i da je 1994. ili 1995. godine došlo do preformulisanja korpusa.

On je naveo da je podatke o naoružanju i vojnoj opremi iz izvještaja preuzeo sa interneta, te da je podatke o tenkovima dobio "na osnovu interneta i drugih podataka".

Branilac Mirsad Crnovršanin naveo je da je, po naredbi Tužilaštva, zadatak vještaka bio da utvrdi organizaciono-formacijsku strukturu Četvrtog korpusa i artiljerijskih jedinica u maju i junu 1995. godine, a da je on određene podatke preuzimao sa interneta, te da u svom nalazu i mišljenju navodi "Vikipediju".

On je upitao vještaka da li ima dokument kojim će potvrditi da je došlo do preformulisanja korpusa, na šta je vještak rekao da "nema sad ovdje", ali da je imao naredbe, zapovijesti i sve dokumente koje mu je Tužilaštvo dalo, prenosi Birn.

Crnovršanin je naveo da je komandant korpusa formirao tri komandna mjesta, te upitao vještaka da li je mogao da uvijek bude na sva tri mjesta, na šta je vještak odgovorio da "nije imao potrebe da bude".

Vještak je u izvještaju naveo da "isključivo pravo artiljerijskih borbi ima komandant", na šta je odbrana rekla da je preuzeti navod iz borbenog pravila vještak iskrivio, što je Marinković osporio.

Odbrana je navela da su fotografije koje je vještak koristio u izvještaju sve sa interneta i upitao ga da li je sve što se nalazi na internetu tačno. "Te informacije su tačne", rekao je Marinković.

Odbrana nije završila unakrsno ispitivanje ovog vještaka, te će ispitivanje biti nastavljeno 1. februara.

Dreković je optužen da je, kao komandant Četvrtog korpusa takozvane Armije BiH, od 21. maja do 7. juna 1995. naredio artiljerijskim jedinicama u mjestu Bjelimići, opština Konjic, neselektivne napade na srpske civile u Kalinoviku, u kojima je poginula petnaestogodišnjakinja, a nekoliko civila ranjeno. /