latinica  ћирилица
18/01/2021 |  18:53 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

Banjaluka dobila prvo pametno autobusko stajalište (FOTO/VIDEO)

Banjaluka od danas ima prvo pametno autobusko stajalište u blizini Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju ,"Dr Miroslav Zotović". Ovo pametno stajalište trebalo bi da građanima na jednom mjestu omogući tačne i korisne servisne i turističke informacije.
Pametno stajališto za autobuse (Foto: https://www.banjaluka.rs.ba/) -
Pametno stajališto za autobuse (Foto: https://www.banjaluka.rs.ba/)

Pored toga što je moderno, prvo pametno autobusko stajalište sastoji se i od niza različitih, a korisnih komponenti za građane.

- Pored toga što je moderna i funkcionalna, ima punjače za laptope, za mobilne telefone. Ona pored toga u svom integracionom displeju pokazuje u realnom vremenu dolazak autobusa, mjeri vlažnost i zagađenje vazduha, pritisak, a pokazuje i druge parametre, naveo je Mario Milanović, direktor Gradske razvojne agencije Banjaluka.

- Danas vidite zaštićeni proizvod – prvo pametno autobusko stajalište u BiH sa predznakom made in Banjaluka, dodala je Arijana Maksimčuk, direktorka "Telemaksa".

Prvo pametno autobusko stajalište je veliki korak ka modernizaciji i dio je projekta "Banjaluka - pametni grad", ističe predsjednik gradske skupštine Mladen Ilić.

- Zadovoljstvo je stupiti ispred ovog detaljno urađenog projekta – ovo je čist primjer razvoja Banjaluke u ovakvom nekom sektoru. Vjerujem da je ovaj razvoj izuzetno važan - istakao je Ilić.

Pored ovog projekta, u gradu bi trebalo da bude realizovano još devet projekata uz pomoć Inovacionog centra, a koje finansiraju Grad, UNDP i Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj.

- Inovativne ideje trebaju da se približe ljudima, jer nam želja nije da tehnologija služi samo sebi, nego da probleme ljudi riješava na najkonretniji način - naveo je Goran Vukmir, šef Kancelarije UNDP-a u Banjaluci.

Foto: RTRS

- Sa ovim ćemo da nastavimo, jer je činjenica da svega 10 odsto stanovnika Banjaluke koristi javni prevoz što je ispod EU standarda. Ovo stajalište jeste po evropskim standardima, tako da i po upotrebi javnog prevoza, moramo da dostignemo EU standarde - poručio je Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke.

Prvo pametno autobusko stajalište, realizovano je u skladu sa Strategijom razvoja grada Banjaluka do 2027-me, a za čiju je realizaciju izdvojeno oko 50.000 maraka.