latinica  ћирилица
18/01/2021 |  18:55 ⇒ 20:30 | Autor: RTRS

Sudije i tužioci traže ostavku Debevca (VIDEO)

Sudije Suda BiH i tužioci Tužilaštva BiH, u nepotpisanom otvorenom pismu, pozvali su predsjednika Suda BiH Ranka Debevca, da odmah i bezuslovno podnese ostavku i vrati mandat sudije Suda BiH, iz razloga poznatih pravosudnoj zajednici, domaćoj javnosti i međunarodnim institucijama. Sudije i predsjednik Suda BiH, i glavni tužilac i tužioci Tužilaštva BiH odbacili su i osudili, kako ističu, neprimjerene napade.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

U pismu se navodi da je opštepoznata činjenica "dobrih" odnosa Debevca sa direktorom Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osmanom Mehmedagićem, pa tako i njegovim mentorima, posebno u vrijeme krivičnog procesuiranja Mehmedagića, istrage, podizanja optužnica i suđenja.

- Svi znamo da kao predsjednik Suda BiH zloupotrebama položaja ispunjavaš sve želje i naloge, posebno zloupotrebe ovlašćenja direktora OBE, posebno kada je riječ o legalizovanju ili prikrivanju privatizovanih i kriminalnih aktivnosti Agencije i njenih mentora iz sjene - navodi se u pismu.

U pismu, Debevca optužuju da je na pozicije postavljao sebi lojalne kadrove, kako bi u svojim rukama imao sve optužnice i istrage Tužilaštva BiH i bitne predmete Suda BiH. Između ostalih, i predmet "Respiratori".

- Predsjedniče Suda BiH, sudija Ranko Debevec, vrijeme je da odete, ne samo sa dužnosti predsjednika Suda, već i sa dužnosti sudije u Sudu BiH. Dajte ostavke i oslobodite prostor, zbog svih nas časnih, poštenih, profesionalnih i odgovornih sudija i tužilaca, zbog svih nas građana BiH - stoji u pismu.

Navode iznesene u pismu nepoznatog pošiljaoca, sudije i predsjednik Suda BiH odmah su odbacili, tvrdeći da je riječ o malicioznim i montiranima tekstovima.

- Usljed nedostatka stvarne kriminalne količine, umjesto ranijih anonimnih krivičnih prijava, prešlo se na anonimna takozvana otvorena pisma, s navođenjem lažnih potpisnika, sve s ciljem što direktnijeg ataka na ugled i autoritet Suda BiH - navodi se u saopštenju sudija i predsjednika Suda BiH.

Sudije su pozvale tužioce Tužilaštva BiH da se izjasne da li su potpisnici anonimnog "otvorenog pisma". Odgovor na poziv nisu dobili, a stiglo je šturo reagovanje.

- Glavni tužilac i tužioci Tužilaštva BiH osuđuju svaki vid neprimjerenog napada na nosioce pravosudnih funkcija. I sami smo često bili žrtve neosnovanih anonimnih prijava i pritužbi - piše u saopštenju glavnog tužioca i tužilaca Tužilaštva BiH.

Stav o pismu zatražili smo i od Ranka Debevca.

Pozivajući se na saopštenje sudija i predsjednika Suda BiH, u telefonskom razgovoru kratko je poručio da nema drugi komentar na pismo.

Negirao je i da je autor prijeteće poruke koja je u posjedu RTRS-a, a koju je, kako saznajemo, uputio osobi sa koju sumnja da stoji iza anonimnog pisma.

Da je poruka poslata sa njegovog telefona, jasno je iz toga što nam se s tog broja i javio na poziv.