latinica  ћирилица
19/01/2021 |  15:03 | Autor: SRNA

Trivić: Pridržavati se epidemioloških mjera i u drugom polugodištu

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić istakla je da je značajno da građani nastave da se odgovorno ponašaju i pridržavaju epidemioloških mjera za sprečavanje širenja virusa korona i tokom drugog polugodišta, koje će početi u četvrtak, 21. januara.
Učenici - Foto: RTRS
UčeniciFoto: RTRS

Trivićeva je izrazila zadovoljstvo što epidemiološka situacija dozvoljava da se školska godina nastavi u redovnom terminu, iako je bilo nedoumica da li će raspust biti produžen do 1. februara.

- Bili smo spremni i za taj scenario, ali podaci Instituta za javno zdravstvo Srpske jasno su pokazali da za tim nema potrebe, jer je epidemiološka situacija sada povoljnija nego što je bila u decembru i ranijih mjeseci - rekla je Srni Trivićeva.

Kada je riječ o organizaciji nastave, ona je napomenula da će i dalje časovi trajati 20, odnosno 30 minuta, a učenici će biti raspoređeni po grupama, kao što je to bilo i do sada.

- Veoma je važno da i dalje budemo obazrivi, kada je riječ o sprečavanju širenja virusa korona, jer znamo da se još nalazimo u vanrednoj situaciji, te treba da poštujemo sve mjere koje su nam važne da sačuvamo zdravlje zaposlenih u školama, ali i učenika - rekla je Trivićeva.

Ona je ukazala na značaj što je prvo polugodište školske godine završeno redovno, u školskim klupama, ističući da je činjenica da se nastava u učionicama i znanje koje djeca steknu u direktnom kontaktu sa nastavnicima, ne može sto odsto zamijeniti onlajn nastavom.

- Uspješno smo završili prvo polugodište, nije zabilježen nijedan slučaj širenja virusa u školama, što je potvrda da se pridržavanjem epidemioloških mjera može spriječiti transmisija virusa u školskim objektima - rekla je Trivićeva.

Prema njenim riječima, sada je teško predvidjeti da li će se do kraja školske godine stvoriti uslovi da trajanje časova bude produženo, ali je svakako težnja da se to i desi.

- Nadamo se da će se vakcinisanje stanovništva, ne samo u Srpskoj, nego i u regionu, posljedično odraziti na širenje virusa, odnosno da se smanji broj oboljelih od virusa korona. Dok god se to ne desi, ne možemo očekivati da će doći do drugačije organizacije nastave - napomenula je Trivićeva.

Ona je istakla značaj odgovornog ponašanja radnika u školama i predškolskim ustanovama, ali i učenika i djece, koji su prihvatili ozbiljnost situacije, te što nije bilo nikakvih problema u primjenjivanju pravila ponašanja u objektima.

- Važno je napomenuti da naši učenici ne provode cijeli dan u školskim objektima, te pozivam građane da i dalje nastave da se i dalje pridržavaju epidemioloških mjera koje je preporučio Institut, kako bi se suzbilo širenje virusa u zajednici - rekla je Trivićeva.