latinica  ћирилица
20/01/2021 |  13:13 ⇒ 13:13 | Autor: SRNA

Јanketić: Neshvatljivo porijeklo patološke mržnje prema drugoj vjeri i naciji (VIDEO)

Glumac Marko Јanketić, koji je u istorijskoj drami "Dara iz Јasenovca" oživio lik ustaškog komandanta i zapovjednika logora Maksa Luburića, rekao je da mu je najteže bilo da proba da shvati koje je porijeklo te patološke mržnje prema nekom samo na osnovu nacionalne ili vjerske pripadnosti.
Film "Dara iz Јasenovca" - Foto: Wikipedia
Film "Dara iz Јasenovca"Foto: Wikipedia

- To je nešto što meni nije blisko i nikada neće moći da mi bude blisko - rekao je Јanketić.

Јanketić, koji kao filmski Luburić uglavnom daje naređenja za egzekucije, mirno ih posmatra i uživa u njima, rekao je da je taj perverzni sadizam koji su egzekutori imali vjerovatno nešto najpotresnije čime se do sada bavio.

- Reditelj nije išao u onaj totalni naturalizam da do detalja vidimo sve, ali je čini mi se upravo ta estetika i omogućila da to u emotivnom smislu bude još snažnije - rekao je Јanketić za RTS.

Američka distributerska kuća "101 studio" objavila je prvi zvanični trajler filma "Dara iz Јasenovca" koji je moguće pogledati na kanalu "Јutjub", a među kratkim sekvencama u trejleru je i scena koja prikazuje okrvavljenog ustaškog zločinca Maksa Luburića, koga tumači Јanketić, sa nožem "srbosjekom" na ruci.

Film "Dara iz Јasenovca" autora Predraga Gage Atonijevića i scenariste Nataše Drakulić, koji kroz sudbinu srpske djevojčice Dare prati stradanje Srba, Јevreja i Roma u zloglasnom logoru Јasenovac, kandidovan je za nagrade "Zlatni globus" i "Oskar".

U SAD ovaj film će početi da se prikazuje od 5. februara, a u centralnoj Srbiji od 22. aprila.

Prva srpska premijera filma održana je 25. novembra u Gračanici na Kosovu i Metohiji.