latinica  ћирилица
20/01/2021 |  14:18 ⇒ 14:25 | Autor: RTS

Inspektori iz Prištine u pratnji policije upali u Dom zdravlja u Štrpcu, tražili vakcine

Inspekcija prištinskog Ministarstva zdravlja, praćena pripadnicima policije, upala je u Dom zdravlja u Štrpcu, koji djeluje u okviru zdravstvenog sistema Republike Srbije, tražeći vakcine protiv Kovida - 19, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.
Štrpce (foto: wikimedia.org / CC BY-SA 3.0 RS) -
Štrpce (foto: wikimedia.org / CC BY-SA 3.0 RS)

Izvršen je pretres na Odjeljenju za vakcinacije, kovid ambulanti i Odjeljenju hirurgije, što je izazvalo uznemirenost radnika Doma zdravlja.

Inspektori su sačinili zapisnik, u kome stoji da nisu pronašli vakcine, a direktor Doma zdravlja upozoren je da je posjedovanje "nelegalno nabavljenih vakcina" krivično djelo.

Ne postoji administrativni ili politički izgovor kojim se može pravdati antihumano ponašanje Prištine, posebno ako se uzme u obzir da ovo nije prvi pokušaj sprečavanja adekvatne i pravovremene zaštite i liječenja pripadnika srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Republika Srbija su tokom čitave epidemije preduzimali nediskriminatorske mjere u cilju zaštite zdravlja i života ljudi, ne praveći nikakve razlike po nacionalnoj ili vjerskoj osnovi, i to je jedini ispravan i civilizovan način u suočavanju sa zajedničkom prijetnjom.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju će svim raspoloživim kanalima obavijestiti nadležne međunarodne instance o anticivilizacijskom postupanju Prištine, jer politički interesi i razlozi ne mogu i ne smiju biti prepreka ostvarivanju osnovnih ljudskih prava Srba na Kosovu i Metohiji.

Republika Srbija sprovodi masovnu vakcinaciju protiv Kovida - 19, i pravo na vakcinu već ostvaruju i građani Srbije koji žive na Kosovu i Metohiji.