latinica  ћирилица
20/01/2021 |  15:53 ⇒ 15:56 | Autor: SRNA

BiH jedina u regionu bez važeće strategije za borbu protiv terorizma

BiH jedina od šest zemalja zapadnog Balkana nema važeću strategiju za borbu protiv terorizma, pokazala je analiza Balkanske istraživačke mreže.
Zajedničke institucije BiH - Foto: RTRS
Zajedničke institucije BiHFoto: RTRS

Petogodišnja Strategija za prevenciju i borbu protiv terorizma zvanično je istekla krajem 2020. godine, a izrada nove strategije još nije počela.

Ministarstvo bezbjednosti je tek poslalo Savjetu ministara na usvajanje odluku o formiranju radne grupe za izradu dokumenta nove strategije.

BiH nije sačinila ni izvještaj o tome koliko je uspješno provela prethodnu strategiju, niti je usvojena procjena njenog provođenja.

BIRN navodi kako nisu sačinjavani godišnji izvještaji o provođenju strategije, tako da niko zvanično nije mogao reći da li je taj petogodišnji dokument ispunio zacrtane zahtjeve.

Pitanja povratnika sa stranih ratišta nisu bila obuhvaćena Strategijom, jer je ona, kako je ranije objašnjeno, usvojena u periodu kada se još govorilo o odlascima na ratišta u Ukrajinu i Siriju.

Iz Ministarstva bezbjednosti su rekli da se u Siriji još nalazi 29 žena i oko 70 djeca državljana BiH.

- Povratak i prihvat državljana BiH iz kampova u Siriji može se provesti prema planu po kojem je proveden prvi prihvat u decembru 2019, uz određene korekcije prilagođene trenutnoj situaciji - naveli su iz Ministarstva bezbjednosti, uz napomenu kako pandemija virusa korona otežava kompletan proces.

Tri od šest zemalja zapadnog Balkana u svoju strategiju do sada su uključile odnos prema povratnicima iz Sirije i Iraka.