latinica  ћирилица
20/01/2021 |  16:05 ⇒ 19:36 | Autor: SRNA

Kanton Sarajevo: Smanjiti boravak i kretanje na otvorenom u gradskoj zoni

Na području Kantona Sarajevo izmjerene su povećane vrijednosti zagađujućih čestica u vazduhu, zbog čega kantonalne vlasti sugerišu stanovništvu, posebno osjetljivim kategorijama, da smanje kretanje i boravak u gradskoj zoni.

- Izlaganje visokim koncentracijama zagađujućih materija prisutnih u vazduhu kod svih kategorija stanovništva može izazvati respiratorne tegobe, s tim da kod osjetljive populacije i neliječenih hroničnih bolesnika mogu ozbiljno pogoršati zdravstveno stanje - preporučeno je iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Svim kategorijama stanovništva sugeriše se da obustave naprezanja i rekreativne aktivnosti, posebno u jutarnjim i večernjim časovima, kada se zagađujuće materije duže zadržavaju u atmosferi, a ukoliko se planira boraviti napolju, preporučuje se nošenje maske za lice sa zaštitnim respiratornim filterima.

U narednim danima na području Kantona Sarajevo očekuju se variranja u koncentracijama zagađujućih materija, kao i pad u vrijednostima usljed najavljenih padavina i pojačanog vjetra, saopšteno je iz kantonalne Vlade.

Prema rezultatima mjerenja koje je objavilo udruženje "Eko akcija", indeks kvaliteta vazduha u Sarajevu danas iznosi 158 i svrstava se u kategoriju nezdravog.