latinica  ћирилица
20/01/2021 |  18:19 ⇒ 20:01 | Autor: SRNA

Bajden: Demokratija je prevladala (FOTO/VIDEO)

DŽozef Bajden rekao je u prvom govoru nakon polaganja predsjedničke zakletve da je dekomratija prevladala, što su prisutni na ceremoniji ispred Kapitola burno pozdravili.
DŽo Bajden - Foto: Screenshot/YouTube
DŽo BajdenFoto: Screenshot/YouTube

- Ovo je dan Amerike. Ovo je dan demokratije - rekao je 46. predsjednik SAD i dodao da je upad u Kapitol prije dvije sedmice "ugrozio vrijednost američke demokratije" i uzdrmao temlje Kapitola.

Bajden je rekao da je su Amerikacni "ponovo naučili da je demokratija dragocjena" i da je "u ovom trenutku prevladala", prenio je Bi-Bi-Si.

- Zahavljujem prethodnicima iz obje stranke koji su danas ovdje - rekao je novi predsjednik. Ceremoniji su prisustvali bivši predsjednici Bil Klinton, DŽordž Buš i Barak Obama.

Bajden je rekao da je razgovarao telefonom i sa nekadašnjim predsjendikom DŽimijem Karterom /96/ i odao mu počast na službi kojoj je posvećen čitavog života.

Govoreći o izazovima sa kojima će se suočiti njegova administracija, uključujući pandemiju i uspon "bijelih supremista", Bajden je rekao da će se suprotstaviti svim preprekama i da će ih savladati.

- Za to je potrebna stvar koja je najteže uhvatljiva od svega u demokratiji: jedinstvo - naglasio je Bajden.

On je rekao da zna da govor o jedinstvu nekima može da izgleda naivno ovih dana i da zna da su snage podjele među Amerikancima duboke i stvarne, te da nisu ništa novo.

- Јedinstvo je put kojim treba ići naprijed - napomenuo je novi predsjednik SAD i opisao američku istoriju kao "konstantnu borbu" između ideja koje se izgovaraju i stvarnosti koja se živi.

Kamala Haris (foto: Twitter)

 

On je pozvao na više uzajamnog poštovanja u društvu i rekao da "galama trebada utihne", te da se "spusti temperatura".

Bajden je ukazao na činjenicu da je Kamala Heris postala prva žena na poziciji potpredsjednika u američkoj istoriji.