latinica  ћирилица
21/01/2021 |  09:23 ⇒ 09:25 | Autor: RTRS

Fond reagovao na izjavu načelnika opštine Novi Grad o Trgovskoj gori

Fond za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenoga nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško demantovao je navode iz teksta "Drljača: Zemljotresi upozorenje da se ne skladišti radioaktivni otpad na Trgovskoj Gori", objavljenom na našem portalu 10. januara.
Trgovska gora - Foto: Agencije
Trgovska goraFoto: Agencije

Reagovanje prenosimo u cijelosti:

U navedenom članku prenesene su izjave načelnika opštine Novi Grad Miroslava Drljače koje je dao za agenciju SRNA, a u kojem govoreći o postavljenim seizmološkim stanicama na lokaciji Trgovske gore kaže kako se ne može "očekivati da Hrvatska objavi relevantne podatke o seizmičkoj aktivnosti na lokaciji Trgovska gora", što nije tačno.

Tačno je da se sve relevantne informacije objavuju redovno te su dostupne čitavoj javnosti. Naime, nakon što je u novembru 2020. godine na lokaciji Čerkezovac postavljena seizmografska stanica, koja je uključena u nacionalnu mrežu, rezultati mjerenja i očitanja sa seizmološke stanice javno su dostupni i objavljivani u slučaju registrovanih potresa u najbržem mogućem vremenu.

Tako je bilo i nakon potresa 28. i 29. decembra 2020. godine. Uz izvještaje seizmografskih službi koje su javno dostupni, a u cilju detaljnog informisanja od strane naše ustanove napravljen je detaljan izveštaj nakon navedenih potresa sa rezultatima zabilježenim na seizmološkoj stanici Čerkezovac. Izvještaj je 30. januara 2020. izradio Geofizički odsjek Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Zagrebu te je isto objavljeno 6. januara 2021. na veb stranici www.radioaktivniotpad.org u članku pod naslovom "Akceleracija u Zagrebu 2,43, a na Čerkezovcu 0, 49 m/s2".

Na istoj stranici objavljen je i iscpran izvještaj o stanju na samoj lokaciji na dan 30.12.2020. godine, prema kojem nisu primijećena nikakva oštećenja na samoj lokaciji i objektima, a što potvrđuje kako je objekat siguran i pogodan za skladištenje nisko i srednje radioaktivnog otpada te da ne postoji opasnost za lokalno stanovništvo, kako u Republici Hrvatskoj tako i u Bosni i Hercegovini.

Smatramo kako nema razloga za neargumentovano i senzacionalističko uzbunjivanje javnosti, a mi kao ustanova nastavićemo transparentno, istinito i jasno informisanje javnosti te svih zainteresovanih učesnika.