latinica  ћирилица
21/01/2021 |  11:09 ⇒ 11:10 | Autor: SRNA

Prodanović: Najbolja opcija za napredak - poštovanje izvornog Dejtona

Delegat srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Lazar Prodanović rekao je Srni da je najbolja opcija za napredak BiH poštovanje Ustava i izvornog Dejtona, prema kojem je Republika Srpska jedan od dva ravnopravna entiteta u BiH, a Srbi jedan od tri konstitutivna naroda.
Lazar Prodanović - Foto: klix.ba
Lazar ProdanovićFoto: klix.ba

- Mi imamo Ustavom zagarantovane instrumente u kojima u bilo kom smislu našu ustavnu poziciju ne može niko marginalizovati. Mi smo protiv bilo kakvih promjena koje bi umanjile nadležnosti Republike Srpske u odnosu na dejtonski Ustav - istakao je Prodanović.

Prodanović je dodao da su bilo kakve promjene Dejtonskog sporazuma moguće samo uz saglasnost oba entiteta i sva tri konstitutivna naroda.

- Najave SDA kako treba BiH da ide od nacionalnog ka građanskom uređenju nisu ništa iznenađujuće kada je riječ o političkim ciljevima određenih političkih struktura bošnjačog naroda. Oni kontinuirano traju, ali mi smatramo izuzetno značajnom zaštitu vitalnog nacionalnog interesa u skladu sa ustavnom pozicijom i načinom odlučivanja u Parlamentarnoj skupštini BiH - dodao je Prodanović.

Prodanović je rekao da stalno insistiranje na promjeni Dejtonskog sporazuma nije rješenje za BiH.

- Mi to vidimo kao put ka centralizaciji BiH protiv čega su dva od tri konstitutivna naroda. Srbi i Hrvati su protiv takvog modela - poručio je Prodanović.

Lider SDA Bakir Izetbegović izjavio je da "retrogradnih povrataka na `izvorni Dejton` ne može biti", te da je potrebno razriješiti čvor između hrvatskih i probosanskih stranaka i naći balans između etničkog i građanskog principa u BiH.