latinica  ћирилица
21/01/2021 |  11:41 ⇒ 13:47 | Autor: SRNA

Novaković Bursać: Poštovati trenutni ustavni okvir da bi BiH funkcionisala

Ukoliko neko zaista želi da BiH funkcioniše, neminovnost je poštovati trenutni ustavni okvir, izjavila je Srni šef Kluba poslanika SNSD Snježana Novaković Bursać, reagujući na tvrdnje lidera SDA Bakira Izetbegovića da nema povratka na izvorni Dejton.
Snježana Novaković Bursać - Foto: RTRS
Snježana Novaković BursaćFoto: RTRS

- Stabilizacija stanja u svakoj zemlji, pa i u BiH, mora da bude zasnovana na poštovanju sopstvenog ustava, odnosno Aneksa četiri Dejtonskog mirovnog sporazuma u našem slučaju - rekla je Bursaćeva.

Ona je istakla da moguće kretanje prema EU podrazumijeva da domaće političke i društvene snage preuzmu odgovornost.

- U tom smislu nejasno je, zaista, šta Izetbegović podrazumijeva kada kaže da se ne treba držati `slova Dejtona`, već graditi funkcionalan okvir kada je i previše očito da su nas dosadašnje nepravde, a u određenom smislu i nasilne izmjene pravnog okvira od visokih predstavnika, upravo udaljavale od razumijevanja, povjerenja i funkcionalnosti - navela je Bursać.

Lider SDA Bakir Izetbegović je sinoć parlamentarcima iz grupe Evropske narodne stranke u Evropskom parlamentu, na video-konferenciji povodom 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, rekao da "retrogradnih povrataka na `izvorni Dejton` ne može biti", kao i da je potrebno ukloniti mehanizme koji omogućavaju blokade u BiH.