latinica  ћирилица
21/01/2021 |  11:52 ⇒ 13:46 | Autor: RTS

Šta je Bajden promijenio ukazima koje je potpisao prvog dana

Prvog dana na funkciji predsjednika SAD, DŽozef Bajden je izdao 17 izvršnih naredbi, predsjedničkih memoranduma i direktiva agencijama. Devet od 17 ukaza direktno preokreće politike bivšeg predsjednika Donalda Trampa.
DŽo Bajden (foto: twitter.com/thecableng) -
DŽo Bajden (foto: twitter.com/thecableng)

 Predsjednik SAD DŽo Bajden nekoliko sati nakon inauguracije potpisao je 17 ukaza od kojih više od pola ide u prilog demontiranju političkog nasleđa svog prethodnika Donalda Trampa.

Bajden je potpisao niz izvršnih naredbi, memoranduma i direktiva agencijama, kojima je načinio prve korake ka rješavanju pandemije virusa korona i poništavanju nekih odluka bivšeg predsjednika Donalda Trampa.

- Počeću tako što ću ispuniti obećanja koja sam dao američkom narodu - rekao je Bajden novinarima u Ovalnom kabinetu Bijele kuće dok je potpisivao ukaze.

Potezom olovke Bajden je zaustavio finansiranje izgradnje Trampovog graničnog zida prema Meksiku, ukinuo zabranu putovanja usmjerenu uglavnom na muslimanske zemlje i prihvatio progresivnu politiku prema životnoj sredini i raznolikosti koju je Tramp uporno blokirao četiri godine.

Bajden je takođe preokrenuo nekoliko Trampovih pokušaja da se povuče iz međunarodnih sporazuma, započinjući proces ponovnog pridruživanja Pariskom klimatskom sporazumu i zaustavljajući izlazak Sjedinjenih Država iz Svetske zdravstvene organizacije. Na mjesto šefa američke delegacije pri SZO postavio je čuvenog stručnjaka za zarazne bolesti Entonija Faučija.

Osim toga, Bajden je potpisao ukaz o tzv. "Sto dana izazova nošenja maski" u kome traži od Amerikanaca da nose maske i drže distancu, a u saveznim zgradama i ustanovama to je obaveza, dok se države i lokalne vlade podstiču da učine isto.

Bajden traži i da se prekine Trampov pristup pandemiji koji je više puta javno umanjivao posljedice koje izaziva virus. Predsednik SAD je takođe imenovao koordinatora za odgovor na kovid koji, između ostalog, treba da nadgleda distribuciju vakcina i medicinskog materijala.

On planira da do kraja januara svaki dan proveden u kabinetu posveti nekoj temi. Tako će danas Bajden biti usredsređen na pandemiju virusa korona, a u petak će se baviti ekonomskim olakšicama – uključujući usmjeravanje djelovanja agencija na programe zaštitnih mreža i osiguranje za slučaj nezaposlenosti.

Teme sljedeće nedjelje biće "Kupujte američko", a izvršna naredba od ponedjeljka pojačava zahtjeve za Vladine kupovine roba i usluga od američkih kompanija. U utorak je tema kapital, zajedno sa naporima da se eliminišu privatni zatvori.

Klima je na programu u srijedu zajedno sa izvršnom naredbom o pokretanju regulatornih mjera kojom se ponovo uspostavlja predsjednikov savjet za nauku i tehnologiju i borbu protiv klimatskih promjena.

Četvrtak je dan kada će Bajden ukinuti takozvanu "politiku Meksiko Sitija" a baviće se i zdravstvenom zaštitom.

Imigracija je na stolu u petak, kada Bajden planira da potpiše izvršne naloge koji se tiču granica i izbjegličke politike i uspostavi radnu grupu za spajanje rastavljenih porodica.

U februaru će se predsjednik SAD fokusirati na ono što je u kalendarskom dokumentu identifikovano kao "obnavljanje mjesta Amerike u svijetu".