latinica  ћирилица
21/01/2021 |  13:22 ⇒ 20:17 | Autor: SRNA

Dogovorena direktna nabavka vakcina (VIDEO)

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je danas, nakon sastanka sa premijerima Republike Srpske Radovanom Viškovićem i Federacije BiH Fadilom Novalićem o nabavci vakcina protiv virusa korona, da je dogovoreno da se krene u direktnu nabavku.
Sastanak u Sarajevu - Foto: RTRS
Sastanak u SarajevuFoto: RTRS

- Shvatajući da očigledno postoji problem u mehanizmima Kovaks i EU, opredijelili smo se da krenemo i u proces direktnih nabavki vakcina sa njihovim proizvođačima. Pokrenućemo taj proces sa Fajzerom i ruskim proizvođačem, kao i proizvođačem vakcina iz Kine - rekao je Tegeltija na konferenciji za novinare.

On je istakao da će entiteti i Brčko distrikt sutra iskazati svoje potrebe za ovakvim vrstama vakcina izvan onih potreba iskazanih u postojećim mehanizmima, nakon čega će se krenuti u nabavku.

Prema njegovim riječima, na sastanku je konstatovano da je pandemija kovida 19 globalno pitanje, kao i njeno prevladavanje, te da kroz taj sistem treba tretirati i proces vakcinacije.

- Sve što je bio dio zajedničkih dogovora sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, kao nosiocem te priče, je završeno vezano za pripreme za proces vakcinacije. Ugovorili smo nabavku potrebnih vakcina kroz sistem Kovaks od 1.232.000 doza vakcina, a postoje i raspodjele kada su pitanju entiteti - napomenuo je on.

Tegeltija je podsjetio da je cjelokupni iznos novca uplaćen, ali da još nema isporuke, iako je bilo planirano da vakcinacija krene krajem prvog kvartala ove godine.

- Dobro je da se u svijetu vakcina pojavilo ranije nego što se očekivalo i da su mnoge zemlje počele sa vakcinacijom, ali to što nije dobro jeste da ni jedan niti drugi sistem snabdijevanja vakcina, koji je potpisala BiH, u ovom trenutku nije počeo da distribuiše te vakcine - ocijenio je Tegeltija.

On je poručio da će danas, nakon sastanka u Briselu, biti jasnija situacija kada je riječ o rokovima dolaska vakcina u sistemu zajedničke nabavke EU.