latinica  ћирилица
21/01/2021 |  15:05 ⇒ 15:09 | Autor: SRNA

Tegeltija: Pandemija kovid-19 je globalno i sve više političko pitanje

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je da su vlasti u BiH uradile ono što je trebalo kada je riječ o nabavci vakcina, ali smatra da su neke stvari možda mogle da budu brže urađene da BiH nije bila opredijeljena za globalne sisteme nabavke vakcina.
Zoran Tegeltija - Foto: RTRS
Zoran TegeltijaFoto: RTRS

Tegeltija je rekao i da se u svijetu pokazalo da problem vakcina nije samo zdravstveno nego sve više političko pitanje, jer se pojedinim zemljama doznačuju sve potrebne količine vakcina, dok na primjer u sistemu "kovaks" nije odabrana nijedna vakcina.

- Istina, entiteti su sami pregovarali sa pojedinim dobavljačima o isporuci određenih vakcina i ti procesi već traju, ali smo danas zaključili da želimo da objedinimo sve zahtjeve u BiH, uključujući oba entiteta i Brčko distrikt za bilo koju vrstu vakcina i da na taj način nastupamo prema tim zemljama - naveo je Tegeltija.

Tegeltija je izrazio uvjerenje da će vakcine u BiH stići u rokovima kako je to i dogovarano, što je značajan broj vakcina u prvom kvartalu ove godine.

On je novinarima u Sarajevu danas prenio stav BiH, stav Svjetske zdravstvene organizacije i stav svih onih koji se bave pandemijom virusa korona da je ova pandemija globalni proces i da će proces vakcinacije biti globalno pitanje.

- Svi koji misle da će moći sami da vakcinišu svoje građane, strašno griješe. Naša osnovna poruka jeste da sve vakcine koje se pojave u svijetu predstavljaju veliki uspjeh u kratkom periodu i treba da budu dostupne svim ljudima na svijetu - rekao je Tegeltija na konferenciji za novinare, nakon sastanka sa premijerima Republike Srpske Radovanom Viškovićem i FBiH Fadilom Novalićem.

Prema njegovim riječima, niko vakcine ne traži besplatno i svi zainteresovani je plaćaju.

- Zbog toga smo prihvatili taj sistem zajedno sa 186 zemalja koje predvodi SZO da kroz sistem `kovaksa` dobijemo potrebne vakcine i kroz zajednički sistem nabavke vakcina sa EU. Smatrali smo da su to dva najbolja sistema za nabavku vakcina, s obzirom na to da je tržište BiH malo - pojasnio je Tegeltija.

Odgovarajući na pitanje o eventualnoj odgovornosti vlasti u BiH zbog kašnjenja nabavke vakcina, Telegtija je rekao da "spočitavanje odgovornosti bilo kome u BiH ne služi nikome na čast", pa to neće pomoći ni onima koji postavljaju takva pitanja.

- Ko će biti u kojoj listi prioriteta to će odrediti entiteti i Brčko distrikt putem svojih programa vakcinacije prioritetnih grupa stanovništva - istakao je Tegeltija.

On je podsjetio da se u sistemu "kovaksa" nalaze dvije vakcine "Fajzer" i "Moderna", a da bi "Fajzer" prvi trebalo da se prvi pojavi na tržištu BiH.

Prema njegovim riječima, nabavke vakcina neće vršiti zajedničke institucije BiH, jer nema zdravstvene fondove koje treba da kupe i plate te vakcine, nego su vakcine platili entiteti.

On je dodao da novac u ovom trenutku nije planiran, ali će biti planiran onda kada budu iskazane potrebe.

- Mi u ovom trenutku treba da znamo da imamo dogovorenih 2.132.000 vakcina i treba procijeniti koliko će ko tražiti vakcina iz pojedinih sistema nabavke, i prema iskazanim zahtjevima planiraće se finansijska sredstva - rekao je Telegltija.

Tegeltija je danas u Sarajevu razgovarao sa predsjednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem i premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem o zajedničkom pronalaženju alternativnih izvora za nabavku vakcine protiv virusa korona.