latinica  ћирилица
21/01/2021 |  15:37 ⇒ 15:38 | Autor: RTRS

Novinarka fizički napala portparolku PU Bijeljina Aleksandru Marić (VIDEO)

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske izdalo je saopštenje u kojem oštro osuđuje današnji događaj ispred zgrade Policijske uprave Bijeljina, kada je novinarka Zorica Kusmuk fizički napala portparolku Policijske uprave Bijeljina Aleksandru Marić.
Napadnuta novinarka - Foto: Screenshot/YouTube
Napadnuta novinarkaFoto: Screenshot/YouTube

Otvoreno pismo predstavnicima medija prenosimo u potpunosti:

"Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske cijeni profesionalni angažman predstavnika sedme sile i sa novinarima ima korektan odnos i konstruktivnu saradnju, te u tom smislu oštro osuđuje današnji nesvakidašnji događaj ispred zgrade Policijske uprave Bijeljina, kada je novinarka Zorica Kusmuk fizički napala portparolku Policijske uprave Bijeljina Aleksandru Marić.

Novinarka "Semberskih novina" Zorica Kusmuk je oko 10,50 časova fizički napala portparolku Marić, jer joj, kako tvrdi, nije dostavljena najava za medije za današnju redovnu konferenciju za novinare.

Imajući u vidu da je događaj bio ispred zgrade Policijske uprave, odmah je odreagovao dežurni policijski službenik koji je pokušao da smiri Kusmukovu.

Ovakvo ponašanje nije primjereno za bilo kojeg građanina, a posebno ne za predstavnika medija. Dodatno zabrinjava činjenica da je navodni nesporazum imenovana pokušala rješiti fizičkim nasiljem.

Kontaktom sa redakcijom "Semberskih novina" gdje je Zorica Kusmuk stalno zaposlena kao novinar, utvrdili smo da je ova redakcija dobila najavu za konferenciju za štampu od strane Policijske uprave Bijeljina još juče, 20. januara, kao i da se imenovana već godinu dana vodi na bolovanju. Napominjemo i da se svaka najava događaja može naći i na internet stranici MUP-a Srpske.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske osuđuje svaki vid nasilja, a posebno ponašanje koje ugrožava dugogodišnji korektan i profesionalan odnos i sam ugled novinarske profesije.

Predstavnike medija i udruženja novinara pozivamo da osude ovakav vid ponašanja o čemu svjedoči i snimak video nadzora ispred zgrade PU.

Policijski službenici PS Bijeljina 1 izdali su danas prekršajni nalog imenovanoj novinarki zbog počinjenih prekršaja po Zakonu o javnom redu i miru, član 7., 8. i 12", navode iz MUP-a Srpske.