latinica  ћирилица
21/01/2021 |  15:43 | Autor: SRNA

Ružnić: Pomoć EU neće riješiti problem, ako je uslov novi kampovi

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić poručio je da finansijska pomoć EU neće riješiti problem migranata u BiH ako je uslov otvaranje beskonačnog broja novih kampova za njihov smještaj.
Mustafa Ružnić (foto: facebook.com/pg/VLADAUSK) -
Mustafa Ružnić (foto: facebook.com/pg/VLADAUSK)

Sudeći po insistiranju na vraćanju i zadržavanju ilegalnih migranata na spoljnim granicama EU, Ružnić smatra da bi BiH jednostavno mogla postati hotspot za migrante, zbog čega traži reakciju koja će spriječiti takvu sudbinu.

- Pored problematike readmisije, preciznije nasilnog vraćanja hiljada ilegalnih migranata s područja Hrvatske u BiH, mimo Sporazuma o readmisiji, dugoročno se otvara i nova prijetnja po bezbjednost BiH i situacija zahtijeva da BiH govori jednim glasom - poručio je Ružnić u pisanoj izjavi medijima.

Ružnić je pozvao BiH, entitetske i kantonalne institucije, te policijske agencije da zajedno, svako u svojim nadležnostima, učine konkretne korake u koordinaciji i upravljanju migrantskom krizom.

On je naglasio potrebu definisanja stava BiH o pitanju prijedloga novog Pakta o azilu i migracijama Evropske komisije koji u fokus stavlja vraćanje ilegalnih migranata i njihovo zadržavanje na spoljnim granicama EU.

- Neophodno je odmah pristupiti izradi strateškog dokumenta koji bi bio rezultat zajedničkog, koordiniranog rada svih nivoa vlasti, gdje bi se definisali temeljni principi, svi relevantni pokazatelji sa terena i neophodne aktivnosti nadležnih institucija za određeno vremensko razdoblje - naveo je Ružnić.

On je ukazao na potrebu da se odrede kvote za prihvat migranata u BiH i raspoloživih smještajnih kapaciteta kojima će upravljati nadležne institucije BiH, ali i efikasnija kontrola istočne granice, te opremanje Granične policije BiH.

Ružnić je ukazao da je za upravljanje migracijama i postupanje nadležnih policijskih i drugih agencija potrebno da se pristupi izmjenama i dopunama Zakona o azilu i Zakona o strancima BiH