latinica  ћирилица
21/01/2021 |  16:35 ⇒ 16:36 | Autor: SRNA

Članovi Predsjedništva BiH sa ambasadorima EU o ključnih 14 prioriteta

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da bi glavna pitanja njegovog predstojećeg sastanka sa ambasadorima EU trebalo da budu 14 ključnih prioriteta koje BiH treba ispuniti da bi dobila status kandidata za članstvo u EU.

Dodik je rekao da u tom smislu ne bi trebalo biti naknadnih prioriteta.

- Kada tamo, u tim preporukama EU, imate stavku da se ukine OHR i da odu strane sudije iz Ustavnog suda BiH, oni kažu to ćemo na kraju, iako taj kraj može biti za 20 godina. Čekajte, šta je prioritet? Ili ih je 14 ili nije... Nema naknadnih ili posebnih prioriteta već ima sve da se primjenjuje - rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Doboju.

Prena njegovim riječima, važno je da bude riješeno pitanje sudija Ustavnog suda BiH.

- Ako hoćete donošenje novog Zakona u vezi sa Visokim sudskim i tužilačkim savjetom onda dajte da vidimo kako ćemo riješiti situaciju sa sudijama Ustavnog suda. Mi smatramo da je to važno. Zašto se ne uvažava šta mi mislimo? Zašto se uvažava samo ono što Bošnjaci i muslimani misle, i da bude stavljeno kao prioritet EU. Sve to ću ambasadorima EU otvoreno i argumentovano reći - najavio je Dodik.

Članovi Predsjedništva BiH sutra će primiti ambasadore država članica EU u BiH.