latinica  ћирилица
21/01/2021 |  21:00 ⇒ 21:00 | Autor: SRNA

Tegeltija: Nadam se da je opozicija dobro razumijela glasanje u Predstavničkom domu

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je da nije postojao racionalan razlog za pokretanje procedure opoziva Savjeta ministara, te da se nada da je opozicija dobro razumjela glasanje u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH
Zoran Tegeltija - Foto: klix.ba
Zoran TegeltijaFoto: klix.ba

Tegeltija smatra da bi bilo pošteno i korektno da ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Miloš Lučić podnese ostavku nakon stava svog partijskog šefa o ovom pitanju.

- Imate političku partiju koja je prešla u opoziciju i koja ima strašnu potrebu da se nudi na sve strane. S druge strane, njihovi novi potencijalni partneri možda bi ih prihvatili, a možda i ne bi. U toj borbi DNS-a da nešto obeća svojim glasačima, a da sačuva neke funkcije zarobljen je upravo ministar Lučić - rekao je Tegeltija.

Tegeltija je naveo da je SDA "već istrgovala sa DNS-om neke druge pozicije", zbog čega je, kako je istakao, teško očekivati Lučićevu smjenu, naglasivši da se u Predstavničkom domu često formiraju većine koje ne odgovaraju realnoj parlamentarnoj većini u BiH.

- SDA je koristila političke partije iz Republike Srpske, poslanike SDS-a i PDP-a i jednog poslanika iz SDA koji je iz Republike Srpske, da bi donijeli neke odluke, poput odluke o izboru rukovodstva Centralne izborne komisije BiH. S druge strane, oni koji su praktično doživjeli izborni debakl 2018. godine svesrdno se nude kako bi ponovo napravili većinu u Sarajevu. Bilo bi logično da se manu ćorava posla - poručio je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, zbog loših izbornih rezultata opozicija pokušava praviti neku drugu atmosferu, pa tako u Republici Srpskoj svakodnevno najavljuju rušenje Vlade, a imaju 25 ili 26 poslanika.

- Među tih 25 ili 26 poslanika, sigurno je 10 ili 15 odsto onih koji to ne bi podržali kada bi došlo do glasanja - rekao je Tegeltija za ATV.

Predsjedavajući Savjeta ministara naglasio je da ne želi da poredi sadašnji sa prethodnim sazivom Savjetom ministara iz više razloga, a prvenstveno zbog toga što je početak rada prethodnog saziva bio usmjeren na rušenje nadležnosti Republike Srpske.

On je dodao da su dvije trećine ovog saziva Savjeta ministara ostale iste, ali da jedna trećina potpuno drugačije gleda na poziciju i ulogu Savjeta ministara, a to su predstavnici iz Republike Srpske.

- Ono što sam rekao kad sam došao jeste da Savjet ministara mora biti mjesto kompromisa i konsenzusa, mjesto gdje će se odluke donositi u interesu građana, a ne političkih stranaka. Ništa u BiH nije zaustavljeno što je zavisilo od Savjeta ministara, ali ovdje ne mogu proći neke stvari koje su neprihvatljive za bilo koga, odnosno koje su u suprotnosti sa ustavnim uređenjem - istakao je Tegeltija.

Govoreći o često najavljivanim pritiscima na BiH i Srpsku u narednom periodu, Tegeltija je konstatovao da pritisci na Republiku Srpsku nikad nisu prestajali, te da uvijek postoje neke strukture u BiH koje insistiraju na nekakvim starim dogovorima.

- Neki lideri političkih partija ponovo vraćaju priču o "aprilskom paketu" koji je daleko iza nas. Ali, koliko god da ima pritisaka, BiH bez unutrašnjeg dogovora i konsenzusa neće napredovati - ocijenio je Tegeltija.

On je ocijenio da je nevjerovatno da u BiH postoje snage i strukture koje hoće da naprave uređenje u BiH zahvaljujući izborima u nekoj drugoj zemlji.

- Lično mislim da BiH nikad neće napredovati sa visokim predstavnikom u BiH. Ali, ono što nama predstoji jeste da govorimo činjenicama, argumenitima, da govorimo o tome da se zna kako se mijenja Ustav, a oni koji misle da će neko drugi izvan BiH napraviti uređenje u BiH - strašno griješe - naglasio je predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija.