latinica  ћирилица
22/01/2021 |  08:28 ⇒ 09:41 | Autor: SRNA

Presuda Mahmuljinu za zločine nad Srbima u Vozući i Zavidovićima

Sud BiH izreći će danas presudu komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.
Suđenje Sakibu Mahmuljinu - Foto: RTRS
Suđenje Sakibu MahmuljinuFoto: RTRS

Presuda će biti izrečena nakon pet godina od početka sudskog procesa i više od 25 godina poslije najmonstruoznijih zločina počinjenih nad Srbima na području Zavidovića i Vozuće.

Mudžahedini iz odreda "El mudžahedin", pristigli iz arapskih i drugih islamskih zemalja, brutalno su odsijecali glave srpskim vojnicima, a potom tjerali ostale srpske zarobljenike da ljube odsječene glave, o čemu je snimljen i dokumentarni film "Ljubi brata".

Stručnjaci za borbu protiv terorizma smatraju da se prva velika vojna operacija "Islamske države", uz masovno ritualno odsijecanje glava hrišćanima, desila upravo nakon paljenja i rušenja Vozuće 1995. godine. Decenijama poslije su uslijedili brojni teroristički napadi na tlu Evrope.

Optužnica tereti Mahmuljina da kao komandant Trećeg korpusa, u čijem je sastavu djelovao i odred "El mudžahedin", nije ništa preduzeo da spriječi zločin pripadnika tog odreda nad ratnim zarobljenicima i srpskim civilima tokom vojne akcije na širem području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

Mahmuljin je uhapšen 8. decembra 2015. godine u Sarajevu, a 31. decembra te godine Sud BiH potvrdio je optužnicu.

Prema optužnici, pripadnici odreda "El mudžahedin" su od 11. do 29. septembra 1995. godine ubili 52 ratna zarobljenika.

Tužilaštvo BiH je u završnoj riječi 14. oktobra zatražilo od Suda da kazni Mahmuljina u skladu sa zakonom, jer smatra da su izvedeni dokazi potvrdili sve relevantne činjenice iz proširene optužnice.

Mahmuljin je u završnoj riječi 9. decembra rekao da očekuje pravednu presudu, dok je njegov branilac Nermin Mulić zatražio oslobađajuću presudu.

Izricanje presude najavljeno je u 9.00 časova, objavljeno je na sajtu Suda.

Masovno stradanje Vozućana trajalo je od 10. do 24. septembra 1995. godine, usljed ofanzive 23.000 muslimanskih vojnika Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH i odreda "El mudžahedin", NATO bombardovanja i njihovih jedinica za brza dejstva, kao i pakistanskog kontingenta međunarodnih mirovnih snaga.

Tada je spaljeno 30 srpskih sela, protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova, ubijeno 459 boraca Vojske Republike Srpske i civila, dok se za većim brojem još traga.

Padom Vozuće okončano je protjerivanje i etničko čišćenja Srba sa područja zeničke regije, koje je započelo 1992. godine.