latinica  ћирилица
22/01/2021 |  09:51 ⇒ 12:20 | Autor: SRNA

Razvoj vakcina protiv virusa korona uz poštovanje najviših standarda

Svjetska zdravstvena organizacija i partneri posvećeno rade na ubrzavanju razvoja vakcina protiv kovida 19, uz poštovanje najviših standarda sigurnosti, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

- U pronalazak bezbjedne i efikasne vakcine uloženo je jako mnogo, a važno je uzeti u obzir i činjenicu da se cijela svjetska nauka angažovala na proizvodnji vakcine protiv virusa korona - objavljeno je na internet stranici Ministarstva.

Vakcine su nekada razvijane u nekoliko koraka koji mogu trajati godinama, ali danas, s obzirom na hitnu potrebu za vakcinama protiv kovida 19, finansijska ulaganja i naučna saradnja bez presedana mijenjaju način razvoja vakcine, pa se određeni koraci u procesu i istraživanju odvijaju paralelno, uz poštovanje strogih kliničkih standarda i standarda bezbjednosti.

- Na primjer, u nekim kliničkim ispitivanjima ocjenjuje se više vakcina istovremeno, ali to ne znači da su studije manje rigorozne - pojasnili su iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Kada je riječ o distribuciji i čuvanju vakcina protiv kovida 19, iz Ministarstva su naveli da će se prvim isporukama, pa i onih koje se čuvaju na minus 80 stepeni Celzijusovih, raditi tako da se iskoristi postojeći sistem, odnosno centralno skladište u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, a distribucija će biti vršena preko regionalnih centara Instituta.

- S obzirom na to da vakcina koja se čuva na minus 80 stepeni Celzijusovih može da bude stabilna nakon odmrzavanja pet dana na temperaturi frižidera, biće dovoljni kapaciteti za njihovo čuvanje samo na nivou Instituta i regionalnih centara - naveli su iz Ministarstva.

Kancelarija UNICEF-a za BiH pruža pomoć Institutu za javno zdravtsvo u obezbjeđivanju novih kapaciteta za hladni lanac, a Institut ima i kapacitete za skladištenje i distribuciju vakcina koje se čuvaju na višim temperaturama.

Vakcina protiv virusa korona će biti besplatna i Republika Srpska ulaže značajne napore i sredstva da ona što prije stigne do njenih građana, poručili su iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.