latinica  ћирилица
22/01/2021 |  10:51 ⇒ 12:45 | Autor: SRNA

Za osnivanje prve Banke humanog mlijeka prikupljeno 1,16 miliona KM

Predsjednica Udruženja roditelja prijevremeno rođene djece u Republici Srpskoj "Mrvice" Mileva Mirović Tanić istakla je da ovo udruženje, zajedno sa institucijama Srpske, piše istoriju za ovu djecu jer je za osnivanje prve Banke humanog mlijeka u okviru humanitarne akcije prikupljeno 1,16 miliona KM.
"S ljubavlju hrabrim srcima" - Foto: RTRS
"S ljubavlju hrabrim srcima"Foto: RTRS

Tanićeva je Srni rekla da nema veće sreće nego san pretvoriti u javnost, zahvaljujući odgovornim građanima, ustanovama i institucijama, koji su pokazali da je humanost veliki pokretač i put do ostvarenja i nečeg što je naizgled nezamislivo.

- Svi smo presrećni. Na početku cijele ove priče izgledalo je nemoguće da ćemo uspjeti u svemu tome, ali zahvaljujući predsjednici Srpske Željki Cvijanović, koja je prepoznala značaj naše inicijative, uspjeli smo da pokrenemo Republiku Srpsku, ali i Srbiju, te smo uspjeli da san i ostvarimo - rekla je Tanićeva.

Ona očekuje da će, nakon što su prikupljena sredstva, sve dalje ići po planu, te da će krajem decembra Srpska moći da kaže da ima svoju Banku humanog mlijeka.

- Univerzitetski klinički centar Srpske, koji sprovodi projekat, obezbijedio je prostorije. Uskoro očekujemo da će biti gotov zvanični projekat, nakon čega slijedi i proces nabavke opreme - rekla je Tanićeva.

Istakla je značaj osnivanja ove banke, jer će dati sigurnost majkama da njihove bebe, osim što su u sigurnim rukama ljekara, imaju sve što im je potrebno da prebrode kritične dane nakon rođenja, koje se desilo prije vremena.

- Majke u tom momentu osjećaju i dozu krivice što se to dogodilo, kao i želju da daju sve od sebe da bebi obezbijede sve što joj je potrebno za život. Ova banka sigurno će im predstavljati rasterećenje, a znamo koliko psihička stabilnost majke utiče na zdravlje bebe - rekla je Tanićeva.

Ona smatra da društvo nije dovoljno upoznato sa značajem dojenja beba majčinim mlijekom, te da će Udruženje u narednom periodu raditi na promociji značaja dojenja.

- Brojne majke se po rođenju bebe opredjeljuju da bebi daju adaptiranu formulu, jer im je dojenje predstavljeno kao nešto teško i zahtjevno, iako blagodeti majčinog mlijeka ništa ne može da zamijeni - rekla je Tanićeva.

Prema njenim riječima, majke, koje su imale viška mlijeka, već su izrazile spremnost da doniraju ovu dragocjenu tečnost, ali da nije bilo uslova da se ono sačuva.

- Veliki broj porodilja baci određene količine mlijeka, jer u prvih šest mjeseci mlijeko se stvara u velikim količinama, stvara se višak dok se ne uspostavi balans ponude i potražnje između majke i bebe, te je ovaj period najbolji za doniranje mlijeka - rekla je Tanićeva.

Tokom decembra prošle godine održana je 11. humanitarna akcija "S ljubavlju hrabrim srcima" pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske.

Prva banka humanog mlijeka u Srpskoj biće osnovana u okviru Klinike za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, a osnovna namjera je da se prijevremeno rođenoj i teškoj bolesnoj djeci, kojoj nije dostupno majčino mlijeko, osigura donirano humano mlijeko.