latinica  ћирилица
22/01/2021 |  11:22 ⇒ 12:00 | Autor: RTRS

Galijašević: Incident u Blažuju - najava većih sukoba

Stručnjak za bezbjednost i borbu protiv terorizma DŽevad Galijašević upozorio je da je incident u prihvatnom centru u Blažuju, u kojem su migranti nasrnuli i na policiju, najava većih sukoba i problema koji na tom planu mogu izbiti i narušiti bezbjednost u BiH.
DŽevad Galijašević  (Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija) -
DŽevad Galijašević (Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija)

Galijašević je rekao Srni da za sukob u Blažuju neko mora da odgovara i da se u sve se moraju uključiti nadležna tužilaštva.

- To je potrebno jer se mi, građani i narodi u BiH, zapravo nalazimo u istom `koncentracionom` logoru u koji smo zatvoreni sa migrantima i praktično osuđeni na nebezbjednost - rekao je Galijašević, komentarišući nedavni sukob oko 2.000 migranata u Blažuju, u kojem su povrijeđeni policajci i službenik prihvatnog centra, te oštećena policijska vozila i nanesena veća materijalna šteta.

On je ponovio da je ovaj sukob posljedica lošeg i antiustavnog pristupa Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara i resornog ministra Selme Cikotića prema migrantskoj krizi.

Galijašević je naglasio da je očigledno da migranti znaju da imaju "podršku" za ono što rade, zbog postojanja podijeljenosti u politici prema njima.

- Ovo što se desilo u Blažuju je pomjeranje granice u nasilju. Migranti su prvo imali međusobne obračune, zatim su palili različitu imovinu, pa su ubili čovjeka u Sarajevu... Sada su nasrnuli na policiju. Šta je sljedeće? - upitao je Galijašević i upozorio da problemi mogu postati vrlo ozbiljni, ukoliko migranti dođu u posjed oružja.

Galijašević kaže da ne vjeruje da se u Blažuju dogodio sukob na vjerskoj osnovi zbog, kako je navedeno u pojedinim medijima, provokacija između šiitskih i sunitskih muslimana.

U prihvatnom centru u Blažuju, koji je najveći u BiH, smješteno je više od 3.000 migranata, a kamp osiguravaju policija iz Sarajeva i pojedine privatne agencije za obezbjeđenje.