latinica  ћирилица
22/01/2021 |  12:19 ⇒ 18:36 | Autor: RTRS

Kojić: Presuda potvrda strašnog zločina, ali trebalo da bude maksimalna (VIDEO)

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić izjavio je za RTRS da je presuda ratnom komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu potvrda da je nad srpskim narodom počinjen strašan zločin u opštini Zavidovići i na Ozrenu, ali da je kazna trebalo da bude veća.
Milorad Kojić - Foto: RTRS
Milorad KojićFoto: RTRS

Kojić je nezadovoljan visinom izrečene kazne i smatra da je Mahmuljin trebalo da bude osuđen na maksimalnu kaznu, ističući da očekuje da će to biti ispravljeno drugostepenom presudom.

- Smatramo da nije postojala nijedna olakšavajuća okolnost da se kazna, koja je zakonom maksimalno propisana na 15 godina, umanji na 10 godina niti da se svrha kažnjavanja može postići izricanjem jedne takve umanjene kazne. Očekujemo žalbu Tužilaštva, te da kazna u drugostepenom postupku bude maksimalna i srazmjerna veličini zločina i načinu na koji je počinjen - rekao je Kojić.

On je podsjetio da su u Zavidovićima i na Ozrenu počinjeni strašni zločini nad srpskim civilima i zarobljenim vojnicima, te da je ova presuda samo potvrdila da su se zločini desili i da bi ona trebalo da pokrene pitanje odgovornosti i nižerangiranih lica koja su bila pod komandom Mahmuljina.

- Tamo nemamo nijednu presudu pravosnažnu, ni prvostepenu, osim presude Rasimu Deliću u Hagu koja je djelimično obuhvatila te zločine - rekao je Kojić.