latinica  ћирилица
22/01/2021 |  18:07 ⇒ 19:49 | Autor: RTRS

Mahmuljinu 10 godina zatvora za zločine nad Srbima u Vozući i Zavidovićima (VIDEO)

Pred Sudom BiH prva presuda jednom bošnjačkom generalu.

Prvostepeno, na 10 godina zatvora presuđen je ratni komandant Trećeg korpusa tzv. Armije BiH Sakib Mahmuljin.

Kao nadređeni odredu "El mudžahedin", kriv je zbog monstruoznih zločina nad srpskim civilima, zarobljenim vojnicima, ranjenicima i bolesnim, na području Vozuće i Zavidovića u ljeto i jesen 1995. godine.

10 godina zatvora za 53 likvidirana zarobljenika i za više od 20, koji su preživjeli stravična mučenja, kazna je ponižavajuća, nesrazmjerna težini krivičnog djela - poručuju porodice i preživjele žrtve.



Kriv je, što to kao komandujući formalno i dokazano efektivno - zloglasnom odredu "El mudžahedin" nije spriječio zvjerske likvidacije i mučenja zarobljenika.

A bio je obaviješten o zločinima u mudžahedinskim logorima "13. kilometar" odnosno "Kamenica". Kriv je mudžahedinski general Sakib Mahmuljin i što počinioce zločina – strane plaćenike i domaće džihadiste nije kaznio! Umjesto oficirske kazne, potčinjenima je dijelio ordenje.

Strani monstrumi su bh. tlo odavno napustili. Domaći nisu ni predmet istrage. A Mahmuljin će, ako prvostepena presuda bude potvrđena, zbog nečinjenja u zatvor. Zbog ubistva Gojka Vujičića i zlostavljanja njegovih saboraca zarobljenih u akciji "Proljeće 2" osuđen je tek na godinu. Zbog zločina nad zarobljenim civilima – još jedna mizerna kazna - dvije godine.

A zbog likvidacije 52 srpska vojnika zarobljena tokom akcije "Farz" i jeziva mučenja njih još 20 - na osam godina.

Za preblagu kaznu bošnjačkom generalu, sudskom vijeću teren je "pripremilo" Tužilaštvo, još 2015. godine!

Mudžahedini su zarobljene "otimali" od domaćina, okvalifikovao je tada tužilac Sedin Idrizović. I primijenio, a Vijeće objeručke prihvatilo, mnogo blaži Krivični zakon bivše SFRЈ. I kao takav – za djelo koje je Mahmuljinu dokazano, zakon je propisao maksimalno 15 odnosno 20 godina zatvora.

A i zakonski maksimum premali je za žrtve koje su prošle mudžahedinski pakao.

- Ovo je sramno zbog porodica poginulih, porodica nestalih svih nas koji smo prošli golgote "EL mudžahida", ovo je sramno, ponižavajuće - naveo je Duško Gligorić, logoraš.

- Malo bi bilo i da je 30 godina a ovo je zaista ponižavajuće za porodice koje su izgubile svoje a to su primjera radi  Јovićeva koja je prošla kamp Odreda "El mudžahid" kojoj je pogubljen otac i stric. Šta ona da kaže - pita Zoran Blagojević, predsjednik Zavičajnog udruženja "Zavidovićani".

Nacionalnost žrtava ponovo je diobena odrednica u bh pravosuđu. Nije ovo pravda, već ruganje poručuju iz Udruženja žena žrtava rata. Tri njihove članice preživjele su pakao mudžahedinskog logorovanja u Kamenici.

- Trebalo bi najmanje da je kazna doživotna ako već ne postoji smrtna. To što radi Sud BiH još jednom pokazuje da ima dvostruke aršine. Za mnogo manje zločine Srbi su osuđivani po 15, 20 i više godina - istakla je Božica Railić, iz Udruženja žena žrtava rata.

Samo kod Crkve u Stogu ekshumirano je 20 obezglavljenih tijela ritualno likvidiranih zarobljenika, podsjeća predsjednik Boračke organizacije. A taj dokaz u sudskom procesu nije ni razmatran. Milomir Savčić nema dilemu o lancu komandovanja i organizacijsko- formacijskoj strukturi na čijem je čelu bio presuđeni zločinac Mahmuljin.

- I nije samo taj odred počinio krivična djela ratnog zločina, svakako da su u tome učestvovale i druge jedinice - naveo je Savčić.

I zbog toga predstavnici srpskih žrtava i udruženja proisteklih iz posljednjeg rata očekuju i druge zločince sa Ozrena i Vozuće, na optuženičkoj klupi.

- Iz ove presude treba da izađu i drugi procesi protiv lica koja su nižerangirana bila u odnosu na Sakiba Mahmuljina, jer su u ovoj presudi utvrđene činjenice i nedvosmisleno dokazano da je nad srpskim narodom na ozrensko- vozućkom ratištu počinjeni strašni zločini - poručio je Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Očekuju srpske žrtve žalbu postupajućeg tužioca na visinu izrečene kazne. No iz Tužilaštva kažu o tome će da odluče tek kada prime pismeni otpravak presude.

Mahmuljinova odbrana, međutim, odmah po izlasku iz sudnice izričita. Žalbu će uložiti, iako još ne znaju na koje okolnosti.