latinica  ћирилица
22/01/2021 |  18:38 ⇒ 23/01/2021 | 07:54 | Autor: RTRS

Zasad bez poskupljenja struje (VIDEO)

Poskupljenja struje, za sada, nema. Međutim, pokretanjem novog tarifnog postupka na proljeće, građani bi mogli imati nešto veće račune. Od 1. aprila, Elektroprovreda Srpske uspostavlja i sistem javnog snabdijevanja, što znači da će domaćinstva - električnom energijom snabdijevati Elektroprivreda, umjesto njena distributivna preduzeća.
Struja -
Struja

Uspostavljanje sistema javnog snabdijevanja prvi je korak ka otvaranju slobodnog tržišta. To znači da će građani imati priliku da biraju od koga će da kupuju električnu energiju. Uspostavljanje ovog sistema - uslov je evropske zajednice. Novim Zakonom o električnoj energiji u Srpskoj, koji je na snazi od 1. januara, povlastice će imati osjetljive kategorije stanovništva. Oni će imati popuste, u vidu određenog broja besplatnih kilovata. Krijterijume za određivanje kategorije energetski zaštićenog kupca određivaće ministarstva – zdravlja i energetike, i Elektroprovreda.

- Cijene po kojima privredni subjekti od Elektroprivrede Republike Srpske kupuju električnu energiju i dalje su daleko ispod tržišnih i subvencionisane su od Mješovitog holdinga Elektroprivreda Republike Srpske - rekao je direktor Elektroprivrede Luka Petrović.

Ono što je izvjesno jeste da, za sada, nema poskupljenja struje, ali bi pokretanje novog tarifnog postupka s proljeća moglo donijeti povećane račune. Procenti se još ne pominju, jer u ERS analiziraju zahtjeve zavisnih preduzeća, nakon čega će podnijeti zahtjev regulatornoj komisiji. Naglašeno je da Elektroprivreda realizuje pet istorijskih projekata, među kojima je najznačajniji HE Dabar.

Govoreći o sankcijama Evropske energetske zajednice Bosni i Hercegovini, resorni ministar Petar Đokić rekao je da je Srpska ispoštovale sve dogovore, ali ne i Federacija.

Đokić je istakao važnost energetske saradnje sa ostalim državama Evrope, te naglasio da je Srpska pri kraju trećeg energetskog paketa, koji se odnosi i na BiH i može da bude ponosan na sve što je učinila.

Republika Srpska nikada nije bila niti je kočničar u ispunjavanju obaveza iz ugovora o energetskoj zajednici – poručio je Đokić.