latinica  ћирилица
23/01/2021 |  19:10 ⇒ 20:02 | Autor: RTRS

Bolnica Nevesinje: Herojski napori u borbi protiv kovida (VIDEO)

Јedna od devet bolnica koje je predsjednica Srpske odlikovala za izuzetne zasluge i doprinos u organizovanju, sprovođenju i pružanju medicinske pomoći, spasavanju života, kao i svaki drugi vid podrške i ulaganja herojskih napora u borbi protiv pandemije kovida 19, je i bolnica u Nevesinju.
Bolnica Nevesinje - Foto: RTRS
Bolnica NevesinjeFoto: RTRS

Ova Bolnica inače je u Hercegovini prepoznatljiva po odličnim uslovima, stručnom medicinskom osoblju i izuzetnom zalaganju da svojim pacijentima pruži najbolje usluge.

Menadžment bolnice u Nevesinju sa zahvalnošću govori o odlikovanju, kao jednom od podstreka za njihov dalji rad.

Ističu da mnogo znači kad neko prepozna trud i zalaganje, a posebno kad to zna i da nagradi.

Nevesinjska bolnica, baš zbog načina na koji ljekari i ostalo medicinsko osoblje pristupaju pacijentima, ima odličnu reputaciju i ovdje ne dolaze samo pacijenti iz Hercegovine, već iz cijele BiH, i iz Crne Gore.

Sa kovidom 19 uhvatili su se u koštac bez obzira na to što ni prostor ni broj medicinskih radnika nije bio dovoljan.

- Mi smo se prilagodili, konsultovali stručnjake da bismo ovaj rad i pristup pacijentu organizovali upravo onako kako nalažu svjetski protokoli. Mislim da sve ono što smo uradili, da broj opacijenata koje smo zbrinuli u 2020. godini od kovida, a to je 320 pacijenata koji su prošli bolničko liječenje ovdje u Nevesinju i najveći broj povoljnih ishoda i zadovoljnih pacijenata, upravo govore o tome da sve što smo uradili - uradili smo na najbolji mogući način - kaže direktor Velibor Milivojević.

U borbu za život i kovid pacijenata uključili su se svi ljekari i sestre bez obzira na to što nisu imali iskustva i što su njihovi dotadašnji poslovi bili vezani za druge grane medicine.

Zajednički su se, bez obzira na rad u otežanim uslovima, borili za dah svakog pacijenta.

- Od samog početka sam u ovoj priči. Bilo je u početku teško oko organizacije i obuke osoblja, ali poslije je išlo sve svojim tokom. Bilo je teško, više sati se provede u odijelu, po vrućini.Bilo je i teških pacijenata i svi ti pacijenti koji su hospitalizovani, to su teške kliničke slike. Treba se s tim izboriti - priča Staka Milović, pedijatar.

- Izazov za zdravstvene radnike bio je veliki. Svi smo se našli u bezizlaznoj situaciji, ali smo se oduprijeli. Posebno je bio težak 11 mjesec kad je veliki broj radnika bio zaražen ali smo uz neku reorganizaciju uspjeli da se odupremo - dodaje glavna sestra Ginekologije, Žana Tomović.

U godini obilježenoj pandemijom u nevesinjskoj Bolnici imali su satisfakciju. Ovdje je mnogo više nego ranijih godina plač novorođenčadi ozario lica i zaposlenih , ali i pacijenata.

Broj porođaja u 2020. za 20 odsto veći nego u 2019. godini.

Koliko su dobri u svom poslu govori i podatak da sve više trudnica iz cijele Hercegovine odlučuje da se porode upravo u bolnici Nevesinje.

Priznanje koje je stiglo u ovu zdravstvenu ustanovu samo je jedna od potvrda njihovog uspješnog i vrijednog rada.