latinica  ћирилица
23/01/2021 |  19:14 ⇒ 20:01 | Autor: RTRS

Vakcina - najefikasnija zaštita od širenja zaraznih bolesti (VIDEO)

U Republici Srpskoj ubrzo bi trebalo da se počne sa vakcinisanjem protiv virusa korona.

Stručnjaci smatraju da je to najefikasnija zaštita od širenja zaraznih bolesti.

Uz ove tvrdnje, najčešće na društvenim mrežama glasni su i protivnici vakcinisanja.

Naučnici opovrgavaju, ova nagađanja i ističu korisnu djelotvornost vakcina koje su prošle sva ispitivanja.

Od pajavljivanja vakcine krajem 18. vijeka, stručnjaci je smatraju jednim od najvećih dostignuća u medicini. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, svake godine vakcine spriječe umiranje nekoliko miliona ljudi. Među njima i djece.

S druge strane, protivnici vakcine ističu da ne žele da se vakcinišu, tvrdeći, da je to štetno po zdravlje.

Trend povećanja nepovjerenja prema vakcinama, prema više istraživanja, govori da je sve više lažnih i neutemeljenih informacija koje kruže internetom.

- Mislim da su oni koji nisu u struci i kojima je dato za pravo da mogu da se oglašavaju, skloni skepticizmu. Mi koji smo završili medicinu i koji smo u svojoj struci znamo da je čovječanstvo pobijedilo brojne zdravstvene probleme zahvaljujući vakcinaciji - kaže Ranko Škrbić, dekan Medicinskog fakulteta Banjaluka.

Dejan Bokonjić, dekan Medicinskog fakulteta Foča, ističe da je i ova vakcina koja dolazi s različitih mjesta testirana na mnogim ljudima širom svijeta.

- Broj nus efekata stalno se objavljuje i prikazuje i on je minimalan u odnosu na dobre efekte koje će vakcina da postigne - dodaje Bokonjić.

Stav stručnjaka podržavaju i oni koji su vodili bitku s kovidom 19. Među njima je i mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

- Јa sam veliki zagovornik vakcinacije, to je jako pozitivno. Vi znate da smo mi morali da primamo vakcine, nismo mogli da idemo u školu ako ne primimo vakcinu. I sada imamo ožiljke od vakcine. Tako da ću se vrlo rado odazvati i primiti vakcinu - navodi mitroploit.

U Srbiji je do sada vakcinisano više od 85.000 stanovnika, a u Hrvatskoj do sredine januara vakcinu je primilo više od 45.000 stanovnika.

Najavljeno je da će u drugoj polovini februara početi s vakcinisanjem drugom dozom.