latinica  ћирилица
25/01/2021 |  08:50 | Autor: TANЈUG

Bajden ukinuo Trampovu odluku i uveo svoju

Predsjednik SAD ponovo uveo restrikciju ulaska u SAD za većinu osoba koje nisu Amerikanci, a dolaze iz Velike Britanije, Brazila, Irske i većeg dijela Evrope.
DŽo Bajden (foto: twitter.com/thecableng) -
DŽo Bajden (foto: twitter.com/thecableng)

Novi američki predsjednik će proširiti te zabrane takođe na osobe koje su nedavno bile u Јužnoj Africi zbog informacija o pojavi novih, prenosivijih sojeva virusa korona u SAD, rekao je zvaničnik Bijele kuće.

Bajdenova odluka spada u okvir plana nove administracije za borbu protiv virusa korona koji se razbuktao u SAD, najteže pogođenoj zemlji na svijetu po broju slučajeva zaraze (25,1 milion), i po broju umrlih - više od 419.000.

On je u petak ocijenio da broj umrlih od virusa korona u SAD treba da bude znatno manji od 600.000.

Već prvih dana od stupanja na dužnost u srijedu Bajden je zaoštrio propise o nošenju maski i naredio karantin za osobe koje dolaze u SAD avionom.

Donald Tramp je posljednjih dana na vlasti objavio da će biti ukinute zabrane ulaska u SAD za putnike iz većeg dijela Evrope i Brazila, ali je Bajdenova administracija saopštila da će odmah poništiti tu naredbu koja je trebalo da stupi na snagu 26. januara.

Tramp je 31. januara 2020. objavio prvu zabranu ulaska putnicima iz Kine u zemlju da bi se zaustavilo širenje virusa korona. Ta zabrana proširena je na evropske zemlje 14. marta.