latinica  ћирилица
25/01/2021 |  13:37 ⇒ 14:23 | Autor: TANЈUG

Evropska komisija zatražila dodatne mjere na granicama EU

Evropska komisija je u situaciji širenja novih sojeva virusa korona i velikog broja novih infekcija pozvala da se izbjegavaju i "snažno obeshrabre" sva putovanja koja nisu neophodna.
Brisel - Foto: RTRS
BriselFoto: RTRS

U Briselu su danas zatražene dodatne mjere na granicama kako unutar EU, tako i na spoljnim granicama u cilju zaustavljanja širenja virusa.

- Testiranje će biti obavezno za sve putnike koji ulaze u EU, uključujući i one koji su na tzv. bitnim putovanjima. PCR test za ulazak u EU mora biti star najviše 72 sata - kaže komesarka za unutrašnja pitanja Ilva Јohanson.

Ona navodi da se dodatna pravila, uključujući samoizolaciju, karantin i praćenje kontakata do 14 dana, moraju primijeniti na putnike koji dolaze iz trećih zemalja, u kojime je primjetna cirkulacija novih sojeva virusa.

Za građane EU i nosioce boravišnih dozvola testiranje će biti omogućeno pri dolasku, a formular o lokaciji putnika bi trebalo da postane univerzalan i obavezan.

Prijedlog Komisije uključuje dodavanje "tamnocrvene boje" na postojeću epdemiološku mapu Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti za oblasti gdje je prisutan visok nivo infekcija, djelimično izazvan novim sojevima virusa.

- Podržavamo odluku zemalja članica da putnici iz drugih zemlja članica ne treba da budu odbijeni na granicama. Kao restrikcije mogu se primjenjivati karantin i testovi prije ili nakon dolaska. Za dolaske iz tamno crvenih područja važiće striktnije mjere - izjavio je evropski komesar za prvosuđe, Didijer Rejnders.

U Komisiji navode da će biti izuzetaka koji će se odnositi na građane koji prelaze granice unutar zemlja članica kako bi išli na posao, u školu ili se brinuli o članovima porodicama.

Građani koji zbog obaveznih putovanja dolaze iz tamno crvenih zona morali bi, prema prijedlogu Komisje, da urade test prije dolaska i da budu u karantinu, ukoliko to nema disporoprcionalni uticaj na njihovo esencijalno putovanje.

U Evropskoj komisiji zaključuju da je cilj ovih mjera da se zaštite građani i jedinstveno EU tržište, uključujući i isporuku vakcina.