latinica  ћирилица
25/01/2021 |  13:58 ⇒ 14:19 | Autor: SRNA

Za sufinansiranje projekata u tri opštine 44.136 KM

Ministarka uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senka Јujić potpisala je danas sa predstavnicima opština Novo Goražde, Lopare i Јezero ugovore o sufinansiranju projekata u ovim jedinicama lokalne samouprave u ukupnom iznosu od 44.136 KM.
Potpisivanje ugovora (Foto: https://twitter.com/Vlada_Srpske) - Foto: Twitter
Potpisivanje ugovora (Foto: https://twitter.com/Vlada_Srpske)Foto: Twitter

Opštini Novo Goražde za projekat "Stvaranje prihoda i radnih mjesta kroz projektnu aktivnost - plastenička proizvodnja povrća 2020-2021. godine" pripalo je 11.715 KM, Loparama 20.000 KM za projekat "ЈEP inkubator poslovnih ideja na području opštine Lopare", a za Јezero je izdvojeno 12.422 KM za izvođenje radova na izgradnji fiskulturne sale.

Јujićeva je rekla da je ovo još jedan vid pomoći nerazvijenim i izrazito nerazvijenim opštinama i da je u pitanju druga tranša isplate ovoj kategoriji opština.

- Podsjećam da je u prošloj godini, na ime sufinansiranja projekata nerazvijenih i izrazito nerazvijenih opština, izdvojeno ukupno 240.237 KM. Prva tranša u iznosu od 166.101 KM isplaćena je u novembru za šest jedinica lokalne samouprave - navela je Јujićeva.

Ona je rekla da će sa predstavnicima opštine Vlasenica ugovor u vrijednosti od 30.000 KM naknadno biti potpisan, te da će sa iznosom današnjih ugovora ukupno za drugu tranšu biti 74.136 KM, saopšteno je iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave.

Јujićeva je naglasila da u toku ove godine očekuju veći broj zahtjeva, te apelovala da nerazvijene i izrazito nerazvijene jedinice lokalne samouprave u Republici Srpskoj apliciraju za sufinansiranje projekata.

Načelnik opštine Јezero Snežana Ružičić rekla je da su ovakvi pozivi od velikog značaja za razvoj malih opština kao što je ova.

- Mi smo od Srbije dobili sredstva za izgradnju fiskulturne sale u iznosu od 200.000 evra, dok je udio opštine Јezero 27.000 KM i bez pomoći Ministarstva uprave i lokalne samouprave teško bismo sami izdvojili taj iznos - pojasnila je Ružičićeva.