latinica  ћирилица
25/01/2021 |  14:15 ⇒ 14:35 | Autor: SRNA

Zahvalnice gradonačelniku i školama za pomoć Srbima sa Kosmeta

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović izjavio je danas da je ovaj grad spreman da i dalje učestvuje u humanitaranim akcijama banjalučkog Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji.
Zahvalnice gradonačelniku i školama za pomoć srbima sa Kosmeta - Foto: RTRS
Zahvalnice gradonačelniku i školama za pomoć srbima sa KosmetaFoto: RTRS

- Svi građani preko rijeke Drine su i naši građani i svi imamo sličnih ili istih problema, a oni i malo težih. Želimo da ostanu i opstanu na svom prostoru kako bi svjedočili onome čemu svi mi težimo, a to je izvorno pravoslavlje. Oni su ikona srpstva na tom prostoru i želimo da im pomognemo koliko je u našoj moći - rekao je Pavlović novinarima u Prijedoru.

On je zahvalio predsjedniku Odbora Miloradu Arlovu koji je danas u prijedorskoj Osnovnoj školi /OŠ/ "Petar Kočić" uručio zahvalnice i knjige "Humano srce Srpske" gradonačelniku i direktorima sedam prijedorskih osnovnih i srednjih škola.

- Odbor je prepoznao humanost grada i građana Prijedora. Ovo je zahvalnica svim građanima Prijedora koji su u teškim trenucima prihvatili djecu s Kosmeta i ustupili im svoje domove! - kaže Pavlović.

Arlov je rekao da je, zahvaljujući učešću ukupno 81 škole u Srpskoj u akciji prikupljanja novca za dovršetak izgradnje Dnevnog centra "Podrži me - 9. januar" u Kosovskoj Mitrovici, namijenjenom za boravak 158 djece sa poteškoćama u razvoju, jesenas prikljupljeno oko 48.000 KM i da nedostaje još nešto manje od 100.000 KM.

- Pozivam i ostale škole u Srpskoj da se uključe u ovu akciju koja traje do 15. februara. Ujedno ćemo iz tih sredstva za Svetog Savu više od 1.000 mališana na Kosmetu obradovati paketićima koje su im obezbijedili vršnjaci iz Srpske - naveo je Arlov.

On je podsjetio da Odbor sa gradom Prijedorom sarađuje duže od šest godina i da su mnoge škole bile domaćini djeci i prosvjetnim radnicima sa Kosmeta.

- Naša želja je da Republika Srpska ostane trajno vezana za srpski narod na Kosovu i Metohiji koji živi u složenim uslovima već decenijama i uvijek kažu da ih mi najbolje razumijemo - istakao je Arlov.

On je naglasio da je knjiga "Humano srce Srpske", izdata u 500 primjeraka u novembru prošle godine uz podršku predsjednika Srpske Željke Cvijanović, trajni dokument sa 1.150 fotografija i 300 strana teksta, da je njena cijena 60 KM, odnosno 50 KM po primjerku ako se kupuje deset i više primjeraka i da i taj novac ide za izgradnju centra u Mitrovici.

Direktor OŠ "Petar Kočić" Gorana Reljić rekla je da je ova škola 2016. godine bila domaćin grupi od 50 učenika sa Kosova i Metohije sedam dana i da je to bio doživljaj i za zaposlene i za đake i roditelje koji su bili domaćini gostima sa Kosmeta.

- Pomiješale su se različite kulture i sudbine, donekle su se pronašle i sličnosti između Srpske i Kosmeta i ostale su veze između đaka i između zaposlenih koje se i danas održavaju. Na svaku akciju Odbora mi se odazivamo i učimo djecu da budu solidarna i da pomažu slabijima. Јesenas smo za dnevni centar prikupili 1.200 KM - dodala je Reljićeva.

Zahvalnice su danas primili i prijedorski Srednjoškolski centar, Centar "Sunce", osnovne škole "Vuk Stefanović Karadžić" iz Omarske, "Desanka Maksimović" i "Dositej Obradović", te OŠ "Vuk Stefanović Karadžić" iz Novog Grada.