latinica  ћирилица
25/01/2021 |  15:56 | Autor: SRNA

Brisel će se uzdržati od novih sankcija Moskvi

Evropska unija uzdržaće se od uvođenja novih sankcija Rusiji, izjavile su danas evropske diplomate.
EU - Foto: RTRS
EUFoto: RTRS

Litvanski ministar spoljnih poslova Gabrijelijus Landsbergis izjavio je da je došlo do promjene klime u Rusiji i da to evropski blok mora podržati, posebno nakon hapšenja opozicionara Aleksija Navalnog poslije povratka iz Njemačke.

- EU treba da pošalje jasnu i odlučnu poruku da ništa slično nije moguće - naglasio je Landsbergis, koji je zatražio dodatne sankcije za ruske zvaničnike.

Diplomate ističu da će EU sa Kremljom ići korak po korak i da će visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj otići u Moskvu kako bi izrazio negodovanje zbog hapšenja Navalnog.

EU će, takođe, tražiti oslobađanje uhapšenih demonstranata na protestima održanim tokom vikenda.

Brisel je ranije uveo ekonomske sankcije ruskom energetskom finansijskom i odbrambenom sektoru zbog prisajedinjenja Krima 2014. godine, a slične mjere izrečene su zvaničnicima bliskim ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu kao odgovor na trovanje Navalnog u avgustu 2020. godine.

Baltičke države podržavaju dodatne sankcije ruskim zvaničnicima, a italijanski ministar spoljnih poslova Luiđi di Majo juče je izjavio da je Rim spreman da podrži dodatne zabrane putovanja i zamrzavanje sredstava. Rumunija je, takođe, podržala sankcije.

Njemačka je, međutim, zauzela mnogo oprezniji stav i javno ne govori o eventualnim sankcijama Moskvi.