latinica  ћирилица
25/01/2021 |  17:39 ⇒ 20:23 | Autor: RTRS

Foča: Izvedena zahtjevna operacija, prva u BiH (VIDEO)

U Univerzitetskoj bolnici Foča izvedena je operacija raka želuca sa direktnim ubacivanjem lijeka u trbušnu duplju. Ovu proceduru, rijetku u svijetu, za koju fočanski hirurzi kažu da je prva u BiH, izveli su u saradnji sa vodećim evropskim hirurgom u ovoj oblasti Milošem Bijelovićem.
Operaciona sala u Foči - Foto: RTRS
Operaciona sala u FočiFoto: RTRS

Rak želuca jedno je od najčešćih zloćudnih oboljenja. Uz tradicionalno liječenje, šesta je godina od kada u poznatim svjetskim centrima primjenjuju proceduru - direktno unošenje lijeka hirurškim zahvatom.

- Lijek ubija tumorske ćelije, a ubaci se u trbuh, ne ide kroz vene i krvne sudove, već preko barijere trbušne maramice. Tako ne prelazi dugačak put i efekti na trovanje cijelog organizma su minamalni - kaže Miloš Bjelović, načelnik 10. Odjeljenja, Prve hirurške klinike KC Srbije.

Zahtjevna operacija je višedisciplinarna, u kojoj uz hirurški tim učestvuju i internisti-onkolozi. Uskoro i nove procedure.

- Naš plan je da prvi put u istoriji ove ustanove počnemo s otvorenim i alapraskopskim operacijama na jednjaku - istakao je Nenad Lalović, načelnik Odjeljenja za hirurške grane Univerzitetske bolnice Foča.

Od izbijanja pandemije u ovoj ustanovi odgovorili su na sve izazove.

- Mi smo tokom 2020. imali negdje oko 500 pacijenata liječenih od kovida i više od 9.500 pacijenata koji su liječeni zbog drugih bolesti i hitnih stanja koja smo bili dužni da pružimo zdravstvenu zaštitu - naglašava Radmil Marić direktor Univerzitetske bolnice Foča.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, bolnicu je odlikovala Orednom zastave sa srebrnim vijencem.

- Mislim da je ova zdravstena ustanova pokazala koliko može, koliko su njeni ljekari sposobni i koliko ima dobar zdravstveni sistem - dodao je Marić.

Univerzitetsku bolnicu Foča, Vlada Srpske, uz nabavku opreme pomogla je i s više od pola miliona KM za opremanje prostora za liječenje oboljelih od kovida 19.