latinica  ћирилица
25/01/2021 |  18:00 ⇒ 18:46 | Autor: RTRS

Novalić: Potrebna pomoć Drvaru, Glamoču i Grahovu

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić danas je bio na sastanku u Drvaru sa predstavnicima opština Kantona 10 sa većinskim srpskim stanovništvom. Saradnja sa svim nivoima vlasti je za ove povratničke opštine neophodna, jer je to jedan od načina za iznalaženje problema i opstanak.
Novalić u Drvaru - Foto: SRNA
Novalić u DrvaruFoto: SRNA

Srpski povratnici u opštine Bosansko Grahovo, Glamoč i Dravar dijele iste ili slične probleme.

- Lakše bih nabrojao koje probleme nemamo nego koje imamo. Gorući problem naše opštine je nepostojanje Doma zdravlja, odnosno adekvatne zdravstvene zaštite - rekao je Uroš Đuran, načelnik opštine Bosansko Grahovo.

Nebojša Radivojša, načelnik opštine Glamoč u prvi plan stavlja budžet.

- Imamo problema sa punjenjem budžeta i komunalnom infrastrukturom. Počeli smo izgradnju sportske dvorane - rekao je Radivojša.

Likvidnost budžeta i njegovo punjenje, problem je povratničkih opština, ali i jedan od najvećih za Drvar.

- Tu je i osnaživanje i rad lokalnih preduzeća i pomoć u infrastrukturnim projektima, s obzirom da su ulaganja u infrastrukturu i komunalne djelatnosti proteklih godina bila na minimalnom nivou. U svakom slučaju ima prostora u djelovanju u različitim spektrima - istakla je Dušica Runić, načelnica opštine Drvar.

Da su tri povratničke opštine Knatona 10 ugrožene i ekonomski neodržive, saglasan je i premijer Federacije, ističući da im je potrebna veća finansijska podrška entiteta kojem pripadaju.

- Danas smo se dogovorili da oni sačine listu prioriteta u svakoj oblasti - poljoprivrede, likvidnost budžeta, infrastruktura, kulturne i sportske djelatnosti - i za dva ili tri mjeseca, kada mi u Vladi vidimo kakave su naše mogućnosti, održaćemo sastanak o tome - rekao je Novalić.

Kako odgovoriti problemu povratničkih opština sa većinskim srpskim stanovništvom u Kantonu 10, trebalo bi da bude poznato u narednom periodu. Pronalazak sistemskog rješenja za nerazvijene opštine u Federaciji, zadatak je za budućnost istakao je Novalić.