latinica  ћирилица
25/01/2021 |  18:08 ⇒ 20:40 | Autor: RTRS

Đurđević predsjednik Skupštine u Bijeljini (VIDEO)

Na konstitutivnoj sjednici Skupštine grada Bijeljina za predsjednika Skupštine izabran je Aleksandar Đurđević iz SNSD-a.
Bijeljina - Skupština - Foto: RTRS
Bijeljina - SkupštinaFoto: RTRS

Potpredsjednici su Milenko Mitrović iz Pokreta za Bijeljinu i Mustafa Gradaščević iz SDA.

Dejan Blagojević iz SDS Semberije, u naredne četiri godine biće generalni sekretar Skupštine.

Prilikom glasanja za Đurđevića, 22 odbornika su glasala za, dok je osam bilo protiv njegovog izbora.

- Јa sam čovjek kompromisa, a ne sukoba i nema nijednog razloga da nemamo odličnu saradnju, a na korist onih koji su nas birali - poručio je Đurđević.

I prije izbora Đurđevića, skupštinska većina predvođena SNSD-om, pokazala je da postoji u punom kapacitetu. Tokom izbora Komisije za izbor i imenovanja, umjesto jednog predloženog člana iz redova opoziocionih odbornika, pristali su na još jednog člana, što nije bio slučaj u ranijim sazivima, kako su obrazložili. Opozicioni odbornici su tvrdili da je već tada prekršen Poslovnik jer nije ispoštovan odnos snaga u Skupštini.

- Skupštinska većina ima 22 odbornika i niko to ne spori, ali osam odbornika opozicije čini više od jedne čevrtine, a ako imate sedam članova minimum dva moraju biti iz redova opizicije u Komisiji - poručio je Slaviša Marković, odbornik PDP-a.

Ljubiša Petrović, novi gradonačelnik Bijeljine, je u ekspozeu obećao reformu Gradske uprave i najavio bolju saradnju sa Skupštinom grada i republičkim institucijama u vezi razvoja Bijeljine.

- Unapređenje upravljanja lokalnim finansijama, poboljšanje funkcionisanja javnih preduzeća, bolja privredna, demografska, populaciona politika - naveo je Petrović.

Skupština je imenovala 10 vršilaca dužnosti načelnika odjeljenja u Gradskoj upravi i njihovim polaganjem zakletve završena je konstitutivna sjednica.

Komisija za izbor i imenovanja prethodno je odbila devet od 10 prijedloga gradonačelnika za ova imenovanja, što je potvrđeno i glasanjem odbornika, a vršioci dužnosti imenovani su na prijedlog nadležne skupštinske komisije.

Јedini prijedlog gradonačelnika koji je skupštinska komisija i većina odbornika podržala je imenovanje Steve Trivkovića /SNSD/ za v.d. načelnika gradskog Odjeljenja za poljoprivredu.

Na čelo odjeljenja za društvene djelatnosti imenovan je Samer el Ček /SDA/, za boračko invalidsku zaštitu Mićo Todorović /SP/, na čelo komunalne policije Ratomir Draganić /SDSS/, privrede Žiko Savić /Demos/, stambeno komunalnih poslova Slaviša Savić /SDSS/, prostornog uređenja Željko Grebić /SNSD/, opšte uprave Marijana Mojić /Ujedinjena Srpska/, za inspekcijske poslove Mladen Đurić /Demos/ i finansije Gordana Kojić /SDSS/.

Gradonačelnik Bijeljine tvrdi da je kod ovog izbora načinjeno "pravno nasilje" i najavljuje krivične prijave, te navodi da je predlaganje v.d. načelnika gradskih odjeljenja isključivo njegovo zakonsko pravo.

Izvor: RTRS/SRNA