latinica  ћирилица
25/01/2021 |  18:15 ⇒ 26/01/2021 | 07:29 | Autor: RTRS

Odlaganje otpada na Trgovskoj gori poslije zemljotresa - veliki rizik (VIDEO)

Zemljotres koji je 29. decembra pogodio Petrinju i okolinu potpuno je promijenio seizmološku sliku ovog područja. To je dodatan razlog zašto Hrvatska treba da odustane od uspostavljanja odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, stav je stručnjaka koji su o ovoj temi diskutovali u Sarajevu.
Trgovska gora - Foto: RTRS
Trgovska goraFoto: RTRS

Petrinja i Banjaluka su dva seizmički najrizičnija lokaliteta na prostoru Hrvatske i BiH. Od ovih zona Trgovska gora udaljena je 40, odnosno 70 kilometara. Stručnjaci upozoravaju da bi odlagalište nuklearnog otpada na Trgovskoj gori bilo uspostavljeno na seizmički rizičnom području.

- S obzirom da je Banjaluka jako blizu, petrinjska seizmogena zona, kao i banjalučka seizmogena zona, jako su blizu lokacije na kojoj je predviđeno odlaganje radioaktivnog otpada. Samim tim, to su dvije lokacije koje su jedne od seizmički najrizičnijih na prostoru Hrvatske, a da ne pričamo za BiH. Banjalučka seizmogena zona je zona koja je generisala najjače zemljotrese u prošlosti uzimajući u obzir sve istorijske podatke do danas - naglasila je Snježana Cvijić Amulić, načelnica Odjeljenja za opservatorsku seizmologiju Sektora za seizmologiju Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

Pitanje Trgovske gore postalo je pitanje politike, umjesto da se ovim problemom bavi struka, smatra stručnjak za hidrotehniku, Munir Јahić.

- Sa prostornog aspekta ova lokacija ne može ostati, kao i sa komunikacionog aspekta. Zamislite da je ova lokacija bila aktivna i da je nuklearni otpad transportovan saobraćajnicom do ove lokacije, šta bi se desilo sa vozilom koje je vozilo otpad. Već kod zemljpotresa od pet stepeni po Rihteru ova kilometraža je sporna - tvrdi Јahić.

U široj regiji Trgovske gore u nekoliko dana zabilježeno je više od 200 zemljotresa. Odlaganje nuklearnog otpada na takvom tlu imalo bi dalekosežne posljedice na životnu sredinu i zdravlje stanovnika te regije, rekao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac.

- Mislim da Hrvatska neće odustati od svojih namjera! Apelujem na Ministarstvo inostranih poslova da omogući Ekspertskom timu koji je imenovao Savjet ministara da uđe na teritoriju Hrvatske, da stručnjaci počnu analizu zemljišta i sve što je neophodno kako bismo imali adekvatan odgovor - istakao je Košarac.

Košarac je podsjetio da je Predsjedništvo BiH donijelo zaključak da se obavezuju sve institucije da, u skladu sa svojim nadležnostima, daju puni kapacitet o pitanju Trgovske gore.