latinica  ћирилица
25/01/2021 |  19:18 ⇒ 19:21 | Autor: TANЈUG

Dugoočekivani film "Vendi" na Kustendorfu (VIDEO)

Na Kustendorfu je u okviru programa Savremene tendencije prikazan film "Vendi" Bena Zejtlina, nakon čega je uslijedio razgovor Emira Kusturice sa američkim rediteljem.
Kustendorf (foto: ilustracija) -
Kustendorf (foto: ilustracija)

Rekavši da je gledanje filma bilo nevjerovatno putovanje, Kusturica je poručio Zejtlinu da će to ostvarenje ostati jako dugo, ne samo u sjećanju već i u istoriji, i zanimalo ga je šta je bio glavni izvor inspiracije za film.

- Sve je poteklo od mene i moje sestre, sa kojom sam uradio ovaj film. Mi smo cijelog života čekali Petra Pana, mislili smo da će se jednog dana pojaviti i odvesti nas, ali nikada nije došao, tako da je to bio naš način da odemo i pronađemo ga. I da pokušamo da proživimo ovu priču najbliže što možemo onome o čemu smo čitavog djetinjstva zajedno maštali - rekao je Zejtlin.

Komentarušići rad sa mladima iz filma kao veoma uspješan, Kusturica je rekao da je svjestan da je doprijeti do tog uzrasta izuzetno teško, na šta je Zejtlin odgovorio da mu je bila noćna mora raditi sa njima.

- To su sve djeca koju uopšte nije zanimalo da glume u filmu. Odabrali smo ih zato što su to bila djeca za koju smo znali da bi pobjegla sa Petrom Panom. Znate, kažeš im da urade to i to, a oni kažu: ne! Šta god da im kažeš da urade, oni neće, oni hoće da urade suprotno, tako da ono što smo htjeli je bila ta divlja energija za koju smo osjetili da se može vidjeti u toj djeci, da su to bila prava djeca, da su bili opasni, da su bili spontani, ludi, i mi smo željeli taj osjećaj realnosti koja su ona imala, ali kad je u pitanju to da ih natjeramo da urade ono što smo mi željeli, svaki dan smo morali da smišljamo trikove, kao da smo morali da namjestimo saobraćajnu nezgodu - otkrio je režiser.

Međutim, i pored svih nepredvidivosti, rekao je da su mu ta djeca omiljene osobe koje je upoznao u životu.

Kao režisera, Kusturicu je zanimalo i koliko različitih pozicija i lokacija je promijenio u filmu.

- Sve djeluje ujedinjeno na kraju. Ali mogao sam to da prepoznam, kao odlazak u zemlju čuda, ili u zemlju gdje je izgled svjetlosti, te životinjske majke, zaista nevjerovatan - rekao je Kusturica.

Na kraju razgovora, Kusturica je poručio reditelju da je uvjeren da će njegov hrabri, avanturistički film biti rado gledan.

- Vendi je jednostavno nevjerovatna. Nikad nisam vidio nikoga ispred kamere sa takvim licem koje je prestalo da bude lice djeteta. Vremenom, postala je, ne znam, 150 godina starija, a onda i mlađa nego što je bila. Nemoguće je ne osvojiti najširu publiku na svijetu i da je film bio samo o njoj - rekao je Kusturica.

Ben Zejtlin je zahvalio Kusturici i rekao da su mu njegovi filmovi najveća inspiracija, kao i da mu je dolazak na Kustendorf jedno od omiljenih sjećanja u životu i da će na jesen ponovo doći u Srbiju.

Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf prikazuje se na veb adresi kustendorf.online, a festival se večeras završava.