latinica  ћирилица
26/01/2021 |  10:55 ⇒ 11:02 | Autor: SRNA

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH usvojili dnevni red

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH počeli su onlajn sjednicu na kojoj će razmatrati informaciju federalne Vlade o posljedicama epidemije virusa korona na privredu i zdravstvo ovog entiteta.
Predstavnički dom Parlamenta FBiH - Foto: RTRS
Predstavnički dom Parlamenta FBiHFoto: RTRS

Prilikom usvajanja dnevnog reda na zahtjev poslanika SDP-a Damira Mašića uključeno je i glasanje o zaključcima Komisije za bezbjednost, koja je prije nekoliko dana posjetila Bihać da bi se upoznala sa stanjem u vezi sa migrantskom krizom.

Poslanici su prihvatili da se po hitnom postupku razmatra Prijedlog zakona o stečaju, koji sadrži zakonska rješenja neophodna za otklanjanje štetnih posljedica u poslovanju po poslovne subjekte nastalih kao rezultat pandemije virusa korona.

Ovim prijedlogom se propisuju potpuno nova zakonska rješenja kojima se uvodi predstečajni postupak kao potpuno nova faza sudskog postupka s ciljem revitalizacije poslovnih subjekata koji se susreću sa određenim poteškoćama u poslovanju.

Prema skraćenoj proceduri, pred poslanicima će se naći Prijedlog zakona o dopunama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici.

Osnovni razlog za donošenje ovog zakona jeste unapređenje normativnog okvira kojim je uređen postupak zaštite žrtve od nasilja u porodici, i to tako da se, s ciljem zaštite žrtve, uvodi novi institut "osoba od povjerenja".

Na dnevnom redu su i prijedlozi izmjena i dopuna Zakona o privrednim društvima, Zakona o registraciji poslovnih subjekata u FBiH, Zakona o poljoprivrednim savjetodavnim službama, te prijedlog zaključaka o utvrđivanju Programa sprovođenja statističkih istraživanja od interesa za FBiH za period od 2021. do 2024. godine.

Poslanici bi trebalo da se izjasne i o Prijedlogu zakona o sprovođenju odluka sudova, te Nacrt zakona o zaštiti uzbunjivača u FBiH, čiji je predlagač poslanik Naše stranke Sabina Ćudić.